Skip to main content
annonser
Politikk
Olav Iverslien
Redaktør

 

 

Det er fortsatt registret bare 5 bekreftet smitta med Coronavirus her i Gausdal, For 4 av dem er smitteveg kjent og kommet fra utenfor kommunen. Det er små tall også i den andre kommunene Brabrand har ansvar for. Men faren er ikke over understreker han sterkt. Det er ingen grunn til å senke skuldrene og slakke av på krav til hygiene og nærkontakt enda. Han er like spent som alle andre på hvilke nye retningslinjer som regjeringen kommer med i dag eller i morgen om hva som skal gjelde for tiden etter 2. påskedag.

Personlig tror han det er for tidlig nå i gi full slipp for åpning av samfunnet igjen. De strenge tiltakene som ble innført har både skapt stor bevissthet og ser ut til å ha virket. Han mener folk må belage seg på en ganske lang periode framover med både begrenset sosial kontakt, få eller ingen store ansamlinger av folk og streng smittevernberedskap og krav til gode personlige hygienetiltak.

Han mener de som bor i distriktskommunene her med god plass og kort veg ut i naturen uten store sjanser for folkeansamlinger har en stor fordel i disse vanskelige tider. Men er også klar på at et frislipp fort kan få utbruddene til å blusse opp igjen. Så han understreker at det å holde avstand, vaske hendene godt og ikke ha nærkontakt med andre enn nærmeste familie gjelder som før.

Helseminister Bent Høie sa på pressekonferansen i går at tiltakene har virket og pandemien er mer under kontroll nå enn da restriksjonene ble innført. Bare minutter etterpå kom det sms til alle innbyggere med påskehilsen fra Folkehelseinstituttet om at det fortsatt er viktig å holde minst 2 meters avstand når folk møte og ikke samles i grupper større en 5 personer. Det understreker alvoret i situasjonen.

Brabrand forteller videre at det jobbes godt med beredskapsplaner og samordning mellom kommunene her i regionen. Ved et større antall smittede er det rigget en egen avdeling på Helsehuset, Lillehammer som skal ta seg av Corona-syke som ikke trenger behandling i sykehus. Det er reservekapasitet på dette ved Montebello i Mesnali og Kløverhagen, Ringebu. Blir det syke langtidspasienter på sykehjemmene som grunnet helsesituasjonen ikke bør flyttes skal de isoleres der de bor.

Sykehjemmene i regionen her samarbeider med kapasitetsutnyttelse for å ta i mot korttidspasienter UTEN Corona smitte enten som skrives ut fra sykehusene eller må tas inn fra eget hjem. Slik kan det komme pasienter fra andre kommuner enn der pasienten geografisk hører hjemme.

Sørdalskommunene samarbeider i såkalt Corona-team. I Gausdal er det Bente Helbekk som bemanner Coronatelefonen og er koordinator lokalt. Litt i takt med nye sentrale pålegg varierer henvendelsene ganske mye. Den siste tiden har det vært stillere enn i starten. Det er ikke laget oversikter på kommunenivå om hvor mange som er testet for virussmitte og heller ikke hvor mange som til enhver tid sitter i frivillig eller pålagt karantene. For Gausdal antyder hun at det pr. nå er 10-20 personer i karantene.

Mye dreier seg om virusepidemien nå om dagen. En stor del av kommunenes arbeid er rettet inn mot beredskap hvis situasjonen skulle forverre seg. Det er også stor fokus på å ha tilstrekkelig smittvernutstyr for en situasjon som krever mere bruk av dette for helsepersonell.

Så får vi avvente regjeringens neste utspill. Det kan komme ulike tiltak i forhold til regionale forskjeller. Spredningen i fylkene er ganske ulik mellom landselene. Gausdal er helidgvis ikke noe som spesialistene kaller episenter for utbredelsen. Det er Oslo/ Viken området som er det i Norge.

Da får vi være glad for det og forholde oss til de signaler som kommer en av de første dagene. Ting ser lysere ut nå, men den alvorlige situasjonen er på ingen måte over.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts