Skip to main content
annonser
Politikk
Sjekk hva skattemundighetene mener boligen din er verdt
Sjekk hva skattemundighetene mener boligen din er verdt
Olav Iverslien
Redaktør

Grunnen til at vi nok en gang terper på dette med boligverdien, som alle med egen enebolig nå får oppgitt i Skattemeldingen, er at det er dette tallet ( fra årets Skattemelding) Gausdal kommune vil bruke når de neste år skal beregne eiendomsskatt for boliger her i kommunen. Du finner dette under Bolig og Eiendom i Skattemeldinga og der står det en rubrikk for: Beregnet markedsverdi. Det er altså det skattemyndighetene mener du får for huset hvis det selges på det åpne marked. Det ser ut som det stort sett er beregnet ut i fra areal og byggeår, med andre ord et mye mer grovmasket system enn det takstregime som er brukt ved lokal taksering til nå. Dette tallet er noe helt annet enn det som kalles formuesverdi, det som tillegges formuen for beregning av eventuell formuesskatt. Denne verdien er ca. 25 % av markedsverdien.

Ta en test på markedsverdien du har fått oppgitt om det rimer med det huset kan selges for. Så trekker du fra 30% som er vedtatt som en obligatorisk reduksjonsfaktor for beregning av eiendomsskatt og ganger dette med 5 promille, eventuelt 4 promille som er varslet for 2021.

Så sammenligner du den årlige skatten du kommer fram til med det du betalte i FJOR- 2019. Altså ikke dette året da den er redusert mye fordi kommunen ikke valgte å fortsette med sine tidligere takstverdier (selv om de beviselig låg 40 % under markedsverdi, altså 10 % lavere enn kravet er).

Hvis du da finner ut at skatten som du da har beregnet sjøl for neste år- 2021 faktisk blir høyere enn i fjor så har du grunn til å reagere. For intensjonen fra regjeringa var at skattetrykket fra eiendomsskatten skulle å ned, ikke opp.

Grunnen til at vi terper på dette er at det i flere kommuner som har innført slik grunnlag for å regne eiendomsskatt for boliger på har fått mange reaksjoner på at skatten går opp og flere plasser mye opp. Det er ganske sikkert også en del i Gausdal som vil oppdage det.

Men da er dette så finurlig laget at du ikke skal hevnede deg til kommunen men til Skattetetaten for å prøve å få nedsatt verdien på huset ditt. En må regne med at det vil kreve en eller annen form for dokumentasjon og at det kanskje heller ikke er så lett å nå fram. Derfor må du sjekke dette nå og ta affære hvis det ser urimelig ut.

Som en siste finesse i denne saken er det at denne verdien som kommer fram i Skattemeldinga justeres opp hvert år med 5-10%. Er starten urimelig blir det altså bare verre etter hvert.

Så sjå ikke bare på om du får skattepenger tilbake eller er skyldig skatt denne gangen. Sjekk boligveriden din. Den blir viktig for hva du skal betale framover!

 

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts