Skip to main content
annonser
Politikk
Fjerdum Barnehage åpner mandag morgen
Fjerdum Barnehage åpner mandag morgen
Olav Iverslien
Redaktør

I Gausdal får barnehagene full åpningstid fra 0700- 1630 alle hverdager. Det er laget en ganske omfattende veileder for denne virksomheten som beskriver smitteverntiltak som skal gjennomføres.

Ungene deles i små grupper (som for sikkerhets skyld nå kalles kohort). Det skal være tre barn sammen for de minste og opp til 6 barn for de over 3 år. Denne gruppa får en fast voksenperson å forholde seg til.

Veilederen er på hele 17 sider og beskriver det meste, slik som 7-8 ganger håndvask om dagen, det at syke hverken barn eller voksne skal møte i barnehagen og kanskje det vanskeligste punktet å få til i praksis: Redusert kontakthyppighet mellom personene i barnehagen. Alle vet at det ikke er lett å løse på 1-2 meters avstand for et lite barn som trenger trøst og nærkontakt.

Men slik er det bestemt og på langt nær alle er nok ikke enige i det. En kan godt forstå skepsis og noe frykt både fra foreldre og ansatte.

Noen hevder dette er et dristig forsøk og det kan det bli. Vi har vært ganske flinke i denne perioden her i Gausdal med bare 6 smittede totalt og 5 av dem helt friske igjen. Men det viser med all tydelighet at bygda heller ikke er smittefri og det skumleste er friske smittebærere som da kan overføre smitten til andre uten at de selv vet de er smittefarlige.

Opplegget i barnehagene er også ganske skjørt hvis mistanke om luftveissjukdom oppstår slik at unger må hentes, da må kanskje også de andre ungene på gruppa sendes hjem, eller hvis en ansatt viser tegn til luftvegsinfeksjon. At det skal gå an å drive en barnehage uten at noen (eller mange) ganske konstant hoster og er småforkjøla skjer vel bare i den ideelle og teoretiske verden?

Men myndighetene er under sterkt press. Næringslivet vil ha i gang igjen arbeidsplassene og synes foreldre ikke lenger skal være hjemme for å ta seg av barna. Kommunene vil ha i gang igjen inntektene fra barnehagedrifta. Men er dette starten på en ny smittebølge så kommer ganske sikkert kritikken på at vi var for tidlig ute og må starte om igjen på nytt med enda større grad av liten sosial omgang, flere smittede innbyggere og mange i karantene.

Nå er det vel slik at de yngste barna i liten grad blir alvorlig syke, men at barn kan være smittebærere kan det heller ikke være det minst tvil om. Nå blandes barn og voksne igjen i en mere normal dagligdags situasjon med henting og bringing til barnehagen.

I neste uke åpner småskoletrinnet på barneskolene. Fra tirsdag oppheves forbudet med å overnatte på hyttene igjen og fjellhungrige hytteeiere som ikke har fått besøkt hytta si siden lenge før påske vil garantert bruke hjemmekontoret der og benytte seg av de fine vårdagene som er varslet?

Kanskje er dette et ledd i myndighetenes satsing på små bølger av smitteutbrudd som er håndterbare, men mange synes det er dristige løsninger som fort kan slå feil veg.

Vi får håpe det går bedre enn vi tror. Barnehagene skal være godt forberedt og gjør sikkert slik sitt ytterste for at dette skal gå bra, med vask, desinfeksjon, inndeling i grupper både ute og inne, egne leker for hver gruppe og mange andre ting. Mange unger gleder seg også sikkert til å treffe(noen) lekekamerater igjen.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts