Skip to main content
annonser
Politikk
Siv Janne Klufthaugen leder for Hjemmetjenesten
Siv Janne Klufthaugen leder for Hjemmetjenesten
Olav Iverslien
Redaktør

Ekornholms overskrift var : «Trygghet i eget hjem». Det blir flere og flere eldre, de neste 8-10 årene vil antatt innbyggere over 80 år mer enn dobles i Norge. Men han understreket at de gamle også stort sett er sprekere enn før og at det med god tilrettelegging og bruk av teknologiske hjelpemidler kunne være mulig å bo lenger i eget hjem. Det aller viktigste mente han var å ta i bruk trygghetsalarm gjerne koblet sammen med GPS. GPS finnes for bruk både i alarmen, i spesialklokker og til og med som innlegg i skosåler. Han mente GPS , som angir posisjon der den eldre befinner seg, var en vesentlig trygghet både for den gamle selv, pårørende/familie og hjelpeapparatet. En trenger ikke være dement for at en enten kan gå seg bort eller få et illebefinnende utenfor huet. Denne senderen gjør det enket å finne ut hvor signalet om hjelp kommer fra og hjelpen kommer raskere fram. Han nevnte videre elektronisk pille-dispenser som både mater fram riktig dose tabletter og kan ha ulike varsler som minner brukeren om at en skal ta medisiner. Videre kom han inn på praktisk tilrettelegging i egen bolig som alle burde tenke på. Godt lys er viktig å ha gjerne ei lommelykt lett tilgjengelig, sikre trapper med sklisikring og fjerne løse tepper. Bruk staver ute hvis du er ustø og brodder / piggsko på vinterføre. Fall med bruddskader er den vanligste årsak til at eldre får en skade , mister mobiliteten og gjerne får komplikasjoner. Det er 10.000 som får lårhalsbrudd årlig i Norge.

Det er et vedtak på at alle kommuner i Norge skal ha tatt i bruk velferdsteknologi innen 2020. De viktigste faktorer som skal prioriteres er trygghetsalarmer, GPS-sporing, automatisk dørlåser og medisindosering. Ekornholm var også innom de mere avanserte former for kommunikasjon og fjernovervåkning av boliger for eldre. Dette er mer avansert teknologi og reiser også en del etiske spørsmål angående personvern. Mye slikt utstyr kan en også skaffe seg sjøl via private leverandører, men kommunen har et ansvar for å gi tilbud på de elementære trygghets-hjelpemidlene. Teknologi kan aldri erstatte helt de varme hender og personlig kontakt avsluttet han.

Siv Janne klufthaugen, leder av hjemmetjenesten her i Gausdal, fortalte om hva som var tatt i bruk her i kommunen. Det er 130 trygghetsalarmer ute, alle er tilkoblet brannalarm. De er forberedt for GPS -sporing, men det er ikke tatt det i bruk enda. Kommunen leaser disse og brukeren betaler kr 300 pr måned for abonnement. Elektroniske dørlåser er montert hos en del brukeer og det brukes sporadisk, sengematter, epilepsialarm og fallsensorer. Det er 6 elektroniske pilledispensere i bruk her i Gausdal –Kommunen er med i et fellesprosjekt der flere kommuner deltar. Da kan ulike ting prøves ut av den enkelte kommune og erfaringer med bruken deles av alle. Hun var også innom de mange gode tilbud som Hjelpemiddelsentralen kunne bistå med i praktisk tilrettelegging. Det er nesten ingen begrensninger i hva som kan løses.

Hjemmetjenesten som nå er flyttet til nye lokaler like ved hovedinngangen i kommunehuset/Servicetorget og de har åpent hus i morgen på Gausdalsdagen. Da kan publikum komme innom og diskutere dette med velferdsteknologi eller stille andre spørsmål og gjøre seg kjent i de nye lokalene. Folk som lurer på slike ting bør benytte seg av det tilbudet. Alt for få deltok på informasjonsmøtet i regi av Frivilligsentralen.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts