Skip to main content
annonser
Næringsliv
Her i gartneriet er det vår!
Her i gartneriet er det vår!
Olav Iverslien
Redaktør

Det er travle tider i drivhusene ved Segalstad bru nå om dagen. Lange dager og mye å huske på innrømmer Espen Hagen som styrer planteproduksjonen til daglig. Nå like før plantesalget braker løs er det kanskje plassproblemene som er største utfordringen. Men forberedelsene har pågått siden i februar da de første pluggplantene kom inn. Fra der og fram til ferdig blomster for salg er det en lang veg å gå. Det er snakk om ompotting, sette nye stiklinger, kneppe ned lange skudd, tiltak for å få robuste tettvokste planter , gjødsling, vekstregulering og bekjempelse av snyltedyr for å nevne noe. Vi driver på tradisjonell måte og satser på robuste blomster som skal vare en stund forteller Espen. Det er lagt opp til en tradisjonell vårstart hos oss, som betyr at blomster-salget starter nå  først i mai. Mye tyder vel på en litt seinere vår nå, men erfaringen sier at når vi kommer ut i første uka i mai så begynner folk å spørre etter blomster for utplanting.

Stemor først

gart3

Det starter med stemorsblomstene. I plasthuset nederst på gartneritomta står nå den store stemoren klar. Denne tåler noen kuldegrader og er robust som første utplanting sier Espen. Men stemor er ikke bare stemor. Ett hus lenger opp er det flere varianter, en mindre stemorsblomst i utplantinger i potter og krukker med 3 , 5 og 7 planter i. Det er populært med slike flerplantinger. Etter en rask oppsummering på dataprogrammet der alle opplysninger om plantetid, vatning, omplanting og framdrift er lagret kan Espen fortelle at rundt 80.000 stemorsblomster er kultivert fram til nå.  Ellers går vi forbi superpetunia, karilon, lobelia og granium/pelargonia i potter og krukker og ampler. Det blir mye å velge i denne sommeren også. Men det er ganske kvitt ute her i Gausdal enda, er dere bekymret? Nei ikke spesielt svarer han. Erfaringen sier at når mai kommer så begynner det å krible hos folk. Det er utplanting i verandakasser, krukker og i bed i solveggen. Og når vi nærmer  oss 17. mai vil de aller fleste ha pyntet opp hjemme og plantet på kirkegården.

To Hagesentre

Gartner Hagen har nå hagesenter både her i Gausdal og på Dokka. Første sesong i nytt hus på Dokka i fjor var en god start. Det krever litt logistikk og en god del transport å drive på to plasser, men det har også sine fordeler med innkjøp og effektiv drift, sier Espen. Det er broren Oddgeir som er bestyrer på Dokka-avdelingen og han «flytter» snart dit for å betjene Hagesenteret hver dag fram til ferien. Vi har fått mye skryt for tilbudet på Dokka forteller han og det har så langt svart til forventningene og etablere fast base der.

gart 2

Espen Hagen er klar for ny sesong

Nøyaktighet og dokumentasjon

Det stilles strenge krav til gartnerinæringen. De er underlagt et kvalitetssystem som kontrolleres av Mattilsynet og Norsk Landbruksrådgivning. Alt som brukes av kjemikaler skal dokumenteres med mengder og dator for bruk. Vatning og temperatur er datastyrt og loggføres også.  Den manuelle kontrollen og ettersyn pågår kontinuerlig det er det ingen automatisering eller datasystemer som kan erstatte i denne bransjen.  Det er tatt i bruk biologisk bekjempning av skadedyr. Det er mikroskopisk rovmidd som blåses ut over kulturene i en suspensjon med en viftepistol. Mye pass og full oppmerksomhet nesten hele døgnet. Det er ikke rom for å slurve med noe nå sier Espen. Han er sjeleglad for at «føderådsfolket» mor og far fortsatt er med både med praktisk arbeid og råd og vink. Dette er en familiebedrift og det er artig å føre tradisjonen videre og fortsatt være et produksjonsgartneri som følger en stor del av produksjon av utplantingsblomster fra start til mål. Det er kanskje den aller mest hektiske perioden akkurat nå om dagen. Når hagesentrene åpner er det i grunnen bare å gi full gass et par måneder framover.

Gartneren startet med å gi oss andre sommeren alt i februar, nå er det snart eksamen og de er i sluttspurten. Men alt i slutten av august fylles et av drivhusene opp igjen med julestjerner som skal være klare til neste storsesong i jula. Planteproduksjon er ikke noe «fast-food»-virksomhet. Det krever både mye arbeid over  tid, kunnskap og plass. Vi må sette pris på at det fortsatt er blomster «Made in Gausdal» som plantes ut både her og i nabokommunene.

Lykke til med innspurten!

Olav Iverslien
Olav Iverslien