Skip to main content
annonser
Næringsliv
Olav Iverslien
Redaktør

Våronna startet tidlig i gartneriet til O.Hagen As med prikling og utplanting av de små pluggpantene i februar/mars. Nå står benkene i alle tilgjengelige drivhus klare med forskjellige planter der stemorsblomstene lyser opp i et flott fargehav. Det er travle tider med vatning, gjødsling vekstregulering og nøye pass av temperatur og lys for at plantene skal være ferdig i rett tid og tilbys til salg for oss som skal plante ut i hager, bed og andre steder.

hagen 2

Stemorsblomstene er klare, her Espen Hagen i ett av drivhusene

Vi var innom gartneriet på Frydenlund i går søndag og søndager er ikke fridager i denne næringa denne tida på året. Nei nå går det ganske jevnt forteller Espen Hagen som er ansvarlig der.  Vi får en omvisning i avdelingen for stemorsblomster. Det er de som er først ut kan Espen fortelle. Hardføre og robuste, tåler ei frostnatt og et lite snødryss for den del. Pynter godt opp i sin fargeprakt som går over hele skalaen. Gardsplassen utenfor husene er også flyt med potter. Bare av stemor i enkelpotter er det over 3.000 enheter. Totalt med forskjellige plantinger i skåler med henholdsvis 3. 5 og 7 blomster i er nok antallet nærmere 15.000. Alt produsert i eget gartneri.

Vi velger å produsere mye av sommerblomstene sjøl forklarer Espen. Det er tidkrevende, men så har vi også ganske god styring på alt. Og styring må til. Det skal ikke vokses for fort slik at plantene brer seg ut og det skal være timing slik at ting er ferdig når kundene begynner å plante ut. Første uka i mai er som regel da det løsner forteller Espen. Akkurat nå er det betydelig plassproblemer før ting kjøres ut i hagesentrene. For firmaet har to av dem. Ett her på Segalstad bru og ett på Dokka der broren Oddgeir Hagen er bestyrer fram til ut i juli. Vi åpner der 3. mai forteller Espen. Nå skjer det i eget hus der, men ting skal rigges til og planter skal fraktes over Torpaåsen og ned til Dokka. Vi har ingen fritidsproblemer akkurat nå smiler han. Men rutinen har de så det meste går greit, men det er alltid travlest i starten når alt skal ut nesten likt. Etter de tre første ukene roer ting seg litt, men da er det andre planter og hele spekteret av sommerblomster og planter som står for tur. Firmaet har også en del utplanting og pynting blant annet i Hunderfossen der de setter ut et stort antall blomstertårn.

Denne uka er det spådd typisk vårvær. Varmt og sol med overgang til kulde i slutten av uka. Vi følger med på værmeldingen og det gjør kundene våre også, sier Espen. Men mange vil pynte opp litt så fort som mulig og planter i krukker og andre flyttbare kasser går nok litt inn og ut hvis det er spådd frostnetter. Men stemoren tåler det meste kan han fortelle.

Hagesenteret selger også mye hagemøbler og det er alt godt i gang. Med den fine påska bak oss var det mange som ville fornye eller supplere utemøblene for å nyte fridagen i solveggen eller på verandaen. Et hagesenter i dag har det meste av det du trenger til hage og uteliv. Det er stor konkurranse også i denne bransjen, men mange velger fortsatt å handle i en faghandel og det er bra for oss sier Espen. Vi har nå tross alt litt fagkompetanse og råd og gi med på vegen som er litt mere hold i enn en ekstrahjelp i kassa i en annen butikk. Blomstene er ferdige og du som skal pynte opp kan handle det du trenger lokalt her i Gausdal. Det må være en stor fordel!

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts