Skip to main content
annonser
Næringsliv
Olav Iverslien
Redaktør

I smakspanelet satt de tre ordførerne fra Sør Gudbrandsdal ,Kramprud Øyer, Høistad Gausdal og Johnsen Lillehammer sammen med Fylkesmann Knut Storberget.

Bak den retten som ble servert sto kjøkkensjef på Ilsetra Line Rusten. Fylkeslagsleder i Oppland Bonde- og Småbrukarlag Trond Klaape ledet seansen sammen med Terje Holen.

Og hva var det så som ble servert? En gryterett sammen med en smakfull rotstappe, Det smaktes og ble diskutertrundt ekspertbordet, men svarene skulle være individuelle.  Og svaret var sauekjøtt.

mat3

Dyp konsentrasjon rundt lunsjboret

En lite påaktet råvare, eller matvare for den del. Vanskelig å få kjøpt og en vare som ligger på reguleringslager i tusenvis av tonn. Kjøttet er også brukt til dyrefôr og eksportert nesten gratis fra fryselagrene. Gardbrukeren som leverer sau, noe det er behov for å gjøre i naturlig utskifting innen saueholdet, får en skammelig kilopris på 2-3 kroner kiloen for denne råvaren Så derfor kan en neppe si at det er kjøtt av høy status.

Men det falt i smak. Ypperlig tilberedt av kokken Line Rusten. Hun røper litt av hemmeligheten bak tilberedningen: Kjøttet er marinert ett døgns tid før tilberedningen, så brunes kjøttet før det legges i kraft i en gryte med lokk på i stekeovnen som er innstilt på ca. 140 grader. Det kalles barisiering. Du kan også bruke mørkt øl isteden for kraft av kjøtt eller grønnsaker som væske under kokingen. Kjøttet står og langtids-stekes/ kokes i 3-4 timer før det lages en saus til. Dette gir veldig mørt og fint kjøtt. Tilbehøret er en rotstappe bestående av potet, kålrot, gulrot og sellerirot. Alt sammen fint krydret og servert uten noe mer dill og dall. Enkelt og greit men dessverre lite utbredt. Marinaden kan lages av olivenolje,honning, Dijon-senepp. pepper salt, hvitløk og spisskummen. Tine kjøttet langsomt i kjøleskap og la det ligge i marinaden i ett døgn før videre tilberedning.

Og hvem greide seg best i testen? Jo det var Fylkesmann Knut Storberget som satte sau/lam på svarskjemaet. Vi skal ikke rangere de tre ordførerne men forslagene varierte fra bøffel til storfe. Og at det var sau var de som ikke gjettet på det ganske forundra over. Det de imidlertid var samstemte om var at dette var utrolig velsmakende og godt.

mat2

Vinneren av smakstesten fikk sin velfortjente premie. lokalprodusert flatbrød.

Småbrukarlaget fikk på denne måten full uttelling for sitt PR-framstøt for at sauekjøtt også er god mat. Sauen hadde hatt sine 3 leveår i Øvre Svatsum og tilstøtende fjellområder og eieren hadde vært lederen i Småbrukarlaget, Trond Klaape. Journalistene fikk også smake retten og kan underskrive på at det smakte fortreffelig. Mørt kjøtt, ingen spor av sauesmak.

Så konklusjonen er at sau er god mat! Problemet er at det ikke er noe særlig av dette kjøttet og oppdrive i handelen og at kjøkkenfolk både privat og i restaurantbransjen kanskje ikke har god nok kunnskap om tilberedningen? Og videre at en slik langtids tilberedning kanskje ikke passer inn i en travel hverdagsfamilie som velger raske og ferdig opparbeidede middagsretter. Men får du tak i sauekjøtt så er det vel verdt å prøve denne retten til en søndagsmiddag, Lammekjøtt til fårikål og frikasse pluss steker av lammelår kan utmerket godt suppleres med «gammel sau».

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts