Skip to main content
annonser
Næringsliv
Ruten Fjellstue , siste stopp før Skåbu
Ruten Fjellstue , siste stopp før Skåbu
Olav Iverslien
Redaktør

Vi kan starte i gallerigrenda, Olstad . Her finner du Galleri Rusten like ved vegen og litt før det, ved Ulvestrand går vegen opp til fots til Galleri Skomakerstuen. Begge steder verdt et besøk.

I Svatsum er det nærbutikk og kiosk med servering av kaffe, vafler, is og forfriskninger. En fin uteplass og raste på er det også.

Så bærer det opp Neset-lia og til inngangen av Espedalen der du først møter Helvete Naturpark. Her er det de spektakulære Jettegrytene som er mest populære og besøke, men det er også en fin familiepark med dyr og lekeapparater hos naboen Dalbakken Fjellgard. Åpen kafe for bespisning finner du også der.

Neste stopp kan være Strand Fjellstue like ved Espedalsvatnet her kan du leie båt, barna kan leke på nytt lekeområde og det er åpen kafe med servering. Søndager er det stor lunsjbuffet i spisesalen.

BV 5

Strand Fjellstue

Litt lenger inn i dalen ligger Jotunheimen Fisk på garden Eggen. Her får du kjøpt videreforedlet fisk fra Espedalsvatnet. Naboen til Eggen er den tidligere butikken Espedal handel. Før i sommer har det vært kunstutstilling der. Det var tekstilkunstneren Bjørg Tveten Stjernstad som stillte ut sine særpregede tekstilmalerier med kombinasjon av brodering og maling. Hun var så godt fornøyd med besøket at hun ikke så bort fra å komme tilbake også neste år.

Bv kunst

Bjørg Tveten Sternstad har hatt kunstutstilling i Espedal

 

BV fisk

Eggen gård/ Jotunheimen Fisk

Nå er vi virkelig inne i det området som markedsføres som ELGLAND. Espedalen Fjellstue og Fritid på Verksodden er åpent for servering og overnatting. Her er du nært de gamle gruveruinene og den særpregede Fjellkirka på Gravholmen. Kommer du ut i båt kan du også oppdage de spesielle steinmaleriene som det etter hvert vil bli gitt informasjon om. De oppdages best fra sjøvegen.

BV 3

Espedalen Fjellstue og Fritid

Så stiger det oppover mot Dalseter , en tradisjonsrik turistbedrift med Dalseterstallen og ride-tilbud nå sommerstid. Her er det også åpnet for dagsgjester.

BV 2

Dalseter

Siste stopp før Skåbu er familiebedriften Ruten Fjellstue. En perle i fjell-landskapet. Søndager er det et bugnende lunsjbord der.  Og like nord for Ruten ligger det helt spesielle Elgtårnet. Der kan du bestille overnatting høyt over elgterrenget og oppleve naturen uten strøm og moderne tekniske hjelpemidler.

Fjellbygda Skåbu er også verdt et besøk. Et levende Fjellhotell, flere kafeer/spisesteder og ulike utstillinger er sommertilbudet der. De har nettopp avviklet markedsdagene Liv Lågå der flere tusen gjestet sentrumet.

Men turen behøver ikke slutte i Skåbu. Vil du til Sikkilsdalen, slik de kongelige gjør, er vegen ikke lang fra Skåbu. Du kan også ta vegen inn i Murudalen og komme forbi Glittersjå Fjellgard som blant mange dyr også har tam elg å vise fram. Deretter kan du fortsette ned i Heidal.

Velger du Jotunheimvegen får du en flott opplevelse gjennom tradisjonelt seterlandskap og kommer til Bygdin på Valdresflya.

Mye å velge i noen få mil hjemmefra med andre ord. Vi anbefaler ruta til en finkortreist ferietur. Når vi er i dette distriktet får vi også minne om Svatsumdagen som er lørdag 24 august. God tur!

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts