Skip to main content
annonser
Næringsliv
Olav Iverslien
Redaktør

At juletrærne er stuttreiste kan Fyksen stå inne for. De er dyrket på garden Hågå litt nord for kommunesenteret. Det er eldegran og vanlig gran, mest det første. De fleste vil ha eldegarna sier Fyksen. Starten på juletredyrkinga var på slutten av åttitallet og det har også vært salg av kornband fra egen produksjon da han drev som gardbruker på Hågå. Mange husker sikkert selvbetjeningsløsningen der du kunne kjøpe deg fugleband fra rampa ved Hågå. Om juletresesongen er kort når det gjelder salg er det en god del arbeid som ligger bak for å få et pent juletre. Trærne må justeres under veksten og gås over med saksa flere ganger i vekstsesongen. Så er det tilplanting og sjølsagt hogsten som skal være så tett innpå salget som mulig. Her er det ikke utenlandske tre som kanskje er hugget i begynnelsen av november og hatt ei lang reise hit.

Det er et trivelig arbeid å selge juletre sier Fyksen, men kan også være bistert når værguden er mot en. Du må være ute og behjelpelig med at kunden får sett seg rundt og valgt ut sitt spesielle tre. Men folk er i godt humør når årets viktigste pyntegjenstand er valg ut og kommet opp på biltaket.

De siste årene har Fyksen hatt god hjelp av Martin Nyhus og Roman Lørken. Dette er flinke karer sier Fyksen. De har også et lite jubileum, for det er femte sesongen de er med på juletresalget. Det er en del transport og handtering rundt dette og nødvendig å være flere på jobb sier Fyksen. Samarbeidet har fungert utmerket skryter han.

Årets salg er omtrent på samme nivå som før om årene, kanskje litt mindre enn i fjor. Kundene er bygdafolk og hyttefolk fra Skei i en god blanding. Mange velger å kjøpe tre her å slippe lang transport fra for eksempel Oslo. De er nede og handler dagligvarer og da er det lett å svinge innom her etter juletre.

Juletre er et tradisjonsprodukt, men noen nyvinninger kommer også i denne bransjen. Fyksen selger det som kalles Easyfix juletrefot. Det er en ei skål med en pigg i sentrum. Treet borres så opp i rota innvendig i en liten gigg som sørger for at treet står helt loddrett. Da er det bare å presse treet ned på den kone piggen og det står stødig og rett gjennom hele jula. Og så må de komme tilbake hit å handle neste år for å få boret opp neste tre lurer vi på? Ja det er et poeng sier Fyksen muntert. Det går an å bore opp treet sjøl men problemet er å få hullet riktig i forhold til stammen.

stutt2

Martin Nyhus viser ny metode for innfesting av juletrefot

Martin og Roman er studenter innen landbruksteknikk på Blæstad og synes juletresalget er en grei ekstrajobb før jul. Vi treffer mye folk og det er et produkt de aller fleste skal ha og er glad for å få kjøpt lokalt mener de to.

Og i dag når juletreselgeren rydder tomta bak samfunnshuset og pakker sammen så vet du at det snart er julekveld og på tide å krydre ribba og finne fram penklærne.

Da er det også passende for Lokalavisa å ønske leserne riktig God jul! Vi kommer tilbake etter helgedagene.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts