Skip to main content
annonser
Næringsliv
Olav Iverslien
Redaktør

Mange viktige ting blir avlyst i disse vanskelige tider med en virusepidemi som ingen helt ser konsekvensen av.

Gårdagens beskjed fra Regjeringen var at skoler og barnehager skal være stengte til over påske. Mye tyder vel på at det kan bli enda lenger? Kunnskapsministerens melding i dag var at eksamen for 10 trinn og alle videregående skoler ikke vil bli holdt i vår. Russeferinga er avlyst denne våren og at det blir noen særlig 17.mai feiring i landet denne våren er nok antagelig for optimistisk å tro på. De aller fleste kirkelige handlinger er avlyst eller foregår med svært begrenset antall deltagere. Det er et samfunnsmaskineri på lav fart.

Så er det heltene

For mange samfunnsfunksjoner holdes i gang. Yrker som i tida før denne krisen absolutt ikke hadde noen høy status får nå vist hvor avhengig et moderne samfunn er av helsearbeidere, betjening i dagligvare og apotek, sjåfører som sørger for råvaretransport inn til våre matforedlingsanlegg og all vareflyt til butikkene. Gi dem alle et smil og et vennlig ord på vegen. Vi skal på ingen måte heller glemme bøndene. Mange føler stor usikkerhet i den næringa nå om dagen. Utøverne står foran ei travel våronn og mange også her i bygda er snart i startgropa for årets travleste tid med lamming i sauebesetningene.

Så var alle disse og andre i samfunnskritiske jobber viktige lell da. Ikke glem det når en gang dette roer seg!

Etter epidemien

Varigheten av denne krisa er det vel ingen som kan spå sikkert om? Flommen av nyheter gjøre en bare mer forvirret. Men det vil komme ei tid etter Coronaen. Og vi kommer antagelig til å snakke om før og etter dette. Slik folk gjorde om den siste krigen.

At alt blir som før er ikke naturlig. Nasjonen Norge og flere med den ble tatt på senga i forhold til beredskap for en slik sjukdomsepidemi. Det må få følger for prioriteringer framover. Det er på ingen måte sikkert det er siste gang verdenssamfunnet rystes av en slik katastrofe. Utflagging av produksjonsvirksomhet av helt essensielle medisinske produkter og den store importen av mat og innsatsvarer også til primærnæringa sammen med vår svært låge selvforsyningsgrad må få en annen fokus når dette er over.

De av oss som er født i første tiåret etter siste krig har opplevd en helt utrolig utvikling der alt stort sett bare har gått oppover. Nå må vi kanskje justere ting ned litt etter dette?

Mange har også vært skeptiske til den utviklingen som har gått i slik rekordfart og ført med seg slik overflod av velstand, forbruk og luksus. 80–tallet er jo en stund siden , men ingen led noen stor nød her i landet da heller. Og kanskje et samfunn med redusert forbruk nettopp er svaret på den fokus som klimautfordringen vi står foran gir oss?

Men foreløpig er det mye avlyst og utsatt. Vi tåler det, men dette medfører også at aktiviteten her i lokalavisa blir merket av situasjonen. Ingen arrangementer, konserter, teater, festivaler, møter og et næringsliv på ganske redusert fart gir et lite tilfang av positive nyheter.

Dette kan vare lenge, men sjå det positive i at vi bor her vi bor. Vi er priviligerte i forhold til mange andre . Hold avstand og følg strengt de enkle hygenerådene med minst mulig sosial kontakt. Det gjelder ALLE!

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts