Skip to main content
annonser
Næringsliv
Olav Iverslien
Redaktør

Lise Thingvald er bestyrer på butikken i øvre Svatsum. Den er nå under konseptet Nærbutikken og selskapet som driver er samvirkeforetaket Svatsum Samvirkelag SA med lokale eiere.

Vi må hele tida gjøre vårt beste for å tilpasse oss kundene sier Thingvald. Det er slutt på den tida da kundene måtte tilpasse seg butikkens åpningstid. Nå er det omvendt. I fjor økte vi den ukentlige åpningstida med 7 timer ved å åpne før om morgenen og utvide kveldsåpent både torsdag og fredag. Nå har de søkt om å få bli det som kalles «typisk turiststed» og stå fritt også til å ha åpent på søndager og helligdager.

svats2

Lise Thingvald bestyrer Nærbutikken i Svatsum

I denne delen av bygda er det over 600 hytter fordelt på Gåsøya, Sønstegardseter, Roaseter og Espedalen. Antall husstander er ikke mer enn 130 i samme området. Trafikken på sommeren, vinterferie og ikke minst i påska er helt avgjørende for drifta her sier Lise. Når kommunen var så positive med politiske vedtak håper vi det samme skjer ved den endelige godkjenningen hos Fylkesmannen. Å få det på plass allerede til vinterferien skal vel holde hardt, men vi håper at vi kan teste det ut i påskeuka i år, sier hun. Skåbu har fått en slik status og da ville det være rart om ikke Svatsum skulle ses på likt.

Å drive nærbutikk er ingen gullgruve, men vi er et veldig viktig knutepunkt for befolkningen her og de er også flinke til å bruke butikken sier Lise. Foruten dagligvare har butikken et utvalg av mere «isenkram» varer, ting som folk trenger i det daglige. Litt gaveartikler og en god del landbruksvarer Det er moderne selvbetjent tankanlegg for drivstoff her og så er det kaffekrok på butikken og kiosksalg i sommersesongen ute på plassen.

Kaffekroken er viktig sier Lise. Folk trenger et møtepunkt for sosialt samvær og en diskusjon om saker som opptar oss. Det er rimelig kaffe her og stor takhøyde med mye humor og en passe andel sleivspark i en gemyttelig tone.

En blir mer enn en vanlig butikkansatt her sier Lise. Vi må huske på at for noen av kundene er vi kanskje de eneste de har kontakt med gjennom uka. Da må en ta seg tid til å slå av en prat. Det bygger også et solid nettverk og gjør at omtanken for hverandre styrkes i et slik lite grendesamfunn.

Da får vi bare håpe at byråkratene får stemplet papirene og godkjenner saken og at det kan bli påskehandel på røde dager i påska i Øvre Svatsum ( red.anm)

 

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts