Skip to main content
annonser
Næringsliv
Klart for en stille påske
Klart for en stille påske
Olav Iverslien
Redaktør

 I denne førpåskeuka hadde det vanligvis vært full aktivitet og oppkjøring med innlasting av varer og bemanning av fjellvirksomhetene før vinterens store besøksuke. Slik er det ikke i år. Du møter stort sett stengte dører og lyset skrudd av over alt på Skeikampen disse dagene. Hytteforbudet og sterk anmodning om å begrense reising også for dagbesøkende og ikke ha hjemreise til familien for slekt og venner utenfra gjør at forberedelsene til påska nå er svært begrenset.

Stengtlista er lang og vond. Alpinanlegget er stengt for sesongen og de ansatte permitterte. Det samme er skiutleien og virksomheten rundt det nye høyfjellsenteret, Thon Hotel Skeikampen er stengt det samme er kafeene på Skeistua og Segalstad Seter. På campingplassene er det kun de som er hjemmehørende her i kommunen som kan komme. Utleiehyttene er stort sett tomme, men Marie Louise Lørken som driver Skeikampen Booking presiserer at bygdafolk som vil ha hyttepåske bare må ta kontakt for å leie.

Løypemaskinene står mye i ro, men det kjøres en del løyper midt i uka på Skei og i påsken vil det bli flere preparerte spor både på Skei og i Vestfjellet. Du kan se det på www.skisporet.no

Jokerbutikken

Kirsti Seielstad som driver Jokern på Skei sier det blir en veldig rar påske. Påskeomsetningen utgjør en stor andel av butikkens årsomsetning og nå er bestillinger kansellert og ansatte og ekstrahjelp permittert. Hun forteller at de siste to ukene har hun bare hatt 12 % av vanlig vinteromsetning. I påsken holder de oppe 10-17 og håper på at en del bygdafolk bruker fjellet og hyttene og også butikken. De som vanligvis er 6-7 ansatte på jobb gjennom påskeuka blir nå maks 2 gjennom påska. Klart vi synes dette er dramatisk sier hun, men vi respekterer de nasjonale rådene som er vedtatt.

skei 4

Joker Skeikampen vil holde åpent i påska, men venter mye mindre trafikk

Røde Kors på hjemmevakt

Røde Kors personell er vanlig å sjå i påskefjellet og i Gausdal har de vakthytter både på Skei og Værskei. Styret i Hjelpekorpset har bestemt at påskeberedskapen skal dekkes gjennom hjemmevakt, men det blir opprettholdt en god beredskap derifra. De følger på den måten også hovedstyrets råd om avvikling av påskeberedskapen uten å samles på vakthytter og patruljering uten at det er nødvendige aksjoner.

skiie 2

Ingen bemanning på vakthytta til Røde Kors på Skei denne påska

Vi kan synes dette er trist og for mange virksomheter er det en veldig stor nedgang i ordinær omsetning og verdiskapning. Noe som igjen medfører mye lavere skatteinntekter og fare for at bedrifter ikke klarer seg. Så kan vi bare håpe på at ting blir mere stabile fram mot sommeren. Det er realistisk å tro at innenlands ferie vil prege denne sommersesongen. Da blir forhåpentligvis bruk av fritidsboliger i fjellet og distriktskommunene et klokt førstevalg for de ferierende? La oss håpe at skiltet som står ved innkjøringen nede i Skeislia igjen kan bli virkelig het snart.

skei5

Alle håper dette snart blir virkelighet igjen

Enda flere farer?

Det er mye snø i fjellet, spesielt i vestvendte områder. For eksempel er det stor forskjell på snømengden fra Nordfjellet og bare over i Vestfjellet. Oppover i Nord Gudbrandsdal er det rekord mye snø. Bjorli kunne melde om nye 50 cm bare sist helg. Snøen er tung og inneholder mye vatn etter veksling mellom snø, mildvær og regn. NVE har allerede varslet stor fare for flom. En vårflom kan sette den lokale beredskapen ytterligere på prøve denne våren. Vi får håpe på normal snøsmelting uten de brå varmeperiodene når alt vatnet skal nedover til bygdene sørover i dalen. Vi trenger ingen flomkrise nå oppå alt det andre.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts