Skip to main content
annonser
Næringsliv
Her sages over beina til julemiddagen
Her sages over beina til julemiddagen
Olav Iverslien
Redaktør

I undervisningsopplegget fra Jord til Bord som vi har fulgt i høst var det i dag duket for deling av julegrisen. Grisen var ferdig slakta og den halve skrotten var klar for oppdeling. Men instruktøren, Terje Holsen, som har årelang praksis som bygdeslakter hadde nok ikke gruet seg mye for å ta hele prosessen hvis plassen hadde vært egnet og skoldevatnet varmt.

Oppdelinga skjedde på skolekjøkkenet og elevene både fulgte med og prøvde seg med både kniv og kjøttsag.

gris2

Her klargjøres bogen

Nå får de i allefall kunnskap om at julematen ikke kommer fra frysedisken på dagligvarebutikken, men som resultat av fôring og stell på garden, slakting og deling i kjøttindustrien eller som heimeslakt.

Her ble tynnribba gjort ferdig til julemiddagen, kotelett-kammen renskåret, bog og skinke klargjort for salting og de andre delene godt forklart både anatomisk og med bruksegenskaper.

På ungdomsskolen går de videre neste uke med juleverksted der det både skal bakes og lages julemat som pølser og steiker. Det er egen leksjon for takkebakst av lefser/flatbrød også den uka. Mattradisjoner, som er et hoved budskap i dette undervisningsopplegget, topper seg i alle hjem nå mot jul da er det naturlig at også innspurten med undervisninga blir så tett innpå at den huskes og knyttes til høytiden vi står foran.

Julegrisen, jo den var mager som den ofte skal være i dag. Men slakteren kunne nok ønsket seg et litt tjukkere spekklag både på skinka og ribbesteika.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts