Skip to main content
annonser
Næringsliv
Pål Høigård går gjeterhundprøve
Pål Høigård går gjeterhundprøve
Olav Iverslien
Redaktør

Gjeterhundprøve er det første nåløye for å kunne konkurrere med andre hunder og det er også et kvalitetsbevis på at hunden er både trent og egnet for oppgaven som gjeterhund. For trening ligger bak, mye trening, Hunden må lyde kommando og gjøre forskjellige ting som å ringe inn flokken ,føre den mellom porter i forskjellige retninger og til slutt lede sauene inn i en ganske liten samle-kve. Derfor må hunden lyde kommando å gå til høyre og venstre etter førerens anvisninger. Treningen starter med kommando-rop og etter hvert går en over til å bruke fløyte som erstatter ropene. Det er konkurranser på alle nivå i denne hundesporten, helt opp til Verdensmesterskap. Og de som har sett en topptrenet gjeterhund i aksjon kan ikke unngå å bli imponert. Alle som har prøvd det vet at å lede sau eller andre dyr i helt riktig retning på åpen mark så visst ikke er noen lett jobb.

Og ser en bort fra det konkurransemessige så er det nok i skog og mark virkelig disse brukshundene kommer til sin rett. Dyreeieren spares på kilometervis med springing og leting og det meste går rolig og behersket for seg samtidig som at dyrene samles inn og ledes på riktig plass uten unødvendig bruk av krefter. Men hunden bruker mye krefter og de er topptrente atleter som elsker jobben sin.

Vi fulgte Pål Høigård da han gikk til gjeterhund prøve i det som heter klasse 1 med hunden Lynn. Det gikk helt knirkefritt og vi er ikke overrasket over at denne ekvipasjen også vant klassa med hele 90 poeng av 100 oppnåelige. På plassene bak kom Ole Chr Myhren og Linn Alexandersen. Du må ha 60 poeng for å få godkjent gjeterhundprøve og det var bare de to første plassene i denne klassa som oppnådde det. I klasse 2 vant Sverre Tarud.

Søndagen var det lagkonkurranse mellom Gjeterhundlagene i Oppland, Her vant laget fra Sør Gudbrandsdal foran Midt Gudbrandsdal, Toten og Valdres. De 5 på vinnerlaget var. Pål Høigård, Linn Aleksandersen, Sverre Tarud, Klara Karlsen og Kjell-Ivar Bergehagen.

Gjeterhundlaget har jevnlige treningskvelder både her i Gausdal og på Randgårdsjordet på Lillehammer. Etter jul skal de trene innendørs i ridehallen på Stav. Er du interessert og har en hund, antagelig hest av rasen Border Collie, er det bare å ta kontakt med en i Gjeterhundlaget.

Dommer på prøvene på Sør Bø i Bødal var Bjørn Ola Gutubø Vaagaasarøygard.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts