Skip to main content
annonser
Næringsliv
stengte skoler og tomme skoleplasser blir virkeligheten framover
stengte skoler og tomme skoleplasser blir virkeligheten framover
Olav Iverslien
Redaktør

 

 I går klokken 1200 kom regjeringen med så strenge smitteverntiltak som de kan bruke i fredstid. Det satte et støkk i hele Norges befolkning og tiltakene ble iverksatt umiddelbart.

Tiltakene gjør at en stor gruppe nye mennesker ble satt i karantene i og med at alle som har vært på reise utenom Norden skal holde seg i karantene i 14 dager fra hjemkomstdato. Dette har tilbakevirkende kraft.

Alle skoler er stengt. Barnehager er åpne kun for unger der foreldrene har stillinger i helsevesenet eller andre nøkkelfunksjoner i samfunnet. De fleste offentlige kontorer og bedrifter med publikumsmottak er stengt. En stor del som kan det arbeider fra hjemmekontor. Mange bedrifter vil merke at de på grunn av dette får en redusert bemanning og kapasitet i ukene framover. Alle arrangementer med publikum er avlyst og folk oppfordres kort og greit til minst mulig sosial omgang og å holde seg hjemme med sin familie. Alle utenlandsreiser frarådes. Norge vil bli mer eller mindre isolert i første omgang i to uker. Antageligvis lengre.

Dette er en helt ny situasjon for moderne mennesker som er vant til at alle samfunnsfunksjoner er oppegående og at livet inneholder fri omgang med andre og utallige muligheter innen service og handel

. Og apropos handel. Statsministerens utrykkelige oppfordring om at folk ikke skulle hamstre mat eller andre varer må tas på alvor. Men den oppfordringen varte ikke lenge. Alle butikker her i Gausdal innen dagligvare og produkter vi bruker til daglig melder om ganske kaotiske tilstander i går ettermiddag. Nå kan en selvfølgelig påstås at handelen var for å slippe å ut på handel i denne vanskelige tida, men det er stor grunn til å anta at en mer eller mindre panikk hadde tatt folk. Det er helt unødvendig. Norge er på ingen måte i manko på basis dagligvarer. Men forsyningslinjene er lagt opp til en normal varestrøm mot helger og høytider. All slik panikkhandel forstyrrer bestillings og distribusjonssytemener og skaper store vanskeligheter for butikkansatte og de i vareforsyning. Prøv å tenke fornuftig og slutt med hamstringen! Butikkene blir ikke stengt! Og det vil være varer til normal forsyning i uoverskuelig framtid hvis folk er rasjonelle.

Vi må også tenke på de mest utsatte yrker og samfunnsfunksjoner i en så vanskelig situasjon. Alle skjønner at helsepersonell må prioriteres i enhver sammenheng. Alle helseinstitusjonene i Gausdal er stengt for besøkende nå hvis det ikke er helt presserende forhold.

Legekontorer og Apotek er åpne, men også her gjelder at folk må tenke seg om og prioritere kontakten og å oppsøke disse virksomhetene.

Transportsektoren er viktig og prioritert. Varetransport og nødvendig persontransport er viktig for å opprettholde helt nødvendige samfunnsfunksjoner.

Landbruket må også tas med som en prioritert sektor. Her foregår nødvendig matproduksjon 7 dager i uka. Gårdbrukerne er ofte alene med en stor daglig arbeidsbyrde. Husdyrbøndene har riktignok en god kunnskap og erfaring med smittevern og forebyggende arbeid. Men det bør være forståelse for at kun nødvendige besøk skjer på gardene nå framover. Det er helt livsviktig at gardbrukeren sjøl holder seg frisk og at de nødvendige tjenester der med veterinærbesøk og varehenting / varelevering kan skje uten store hindringer rundt om på gardene.

Det er helt riktig sagt at vi nå går inn i en landsdekkende dugnad. Det er god tradisjon for slike felles krafttak i Norge. Nå blir den virkelig satt på prøve. Aktiviteten i Lokalavisa vil også naturlig nok preges av den situasjonen vi er kommet opp i. Vi får bare ønske hverandre lykke til. Behold fatningen og hjelp hverandre!

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts