Skip to main content
annonser
Næringsliv
Marthe Lang-Ree fra Suppelure og Svein Austlid daglig leder på Stav
Marthe Lang-Ree fra Suppelure og Svein Austlid daglig leder på Stav
Olav Iverslien
Redaktør

Holmbakken er koordinator for lokalmat eller håndverksmat i Felles næringsenhet for sørdalskommunene på Lillehammer. De har jevnlige kontaktmøter, men som sagt Holmbakken mente det går tregt med etablering av nye produsenter for gardsmat / lokalmat, eller håndverksmat som kanskje er det mest riktige begrepet?  Det er på tross av at markedet så absolutt er der og vi bor midt i en stor reiselivsregion med mange tilreisende, hyttefolk og flere store arrangementer som etterspør mat basert på lokale råvarer. Møtet som var å Fabrikken på Lillehammer hadde et titalls frammøtte. Noen bra etablerte produsenter og noen helt i startgropa fra Gausdal, Øyer og Lillehammer.

Holmbaken redegjorde for de satsingsområdene han jobbet med. Det var et prosjekt kalt Matrute Gudbrandsdal med innretning mot reiselivsbedrifter og få de til å satse enda mer på lokalprodusert mat. Så var det matservering på større arrangementer og nye innkjøpsavtaler til det offentlige som skal ut på anbud nå og gjelde fra 2020. Det jobbers aktivt med å få inngrep i mat til institusjoner, skoler, barnehager og utforming av anbudsdokumenter slik at dette kan komme inn på like vilkår som får større grossister som dekker hele matspekteret.  Seter-opplevelser var et annet prosjekt med start i Øyerfjellet der flere seterbrukere ønsket å åpne setra for besøk, servering og opplevelser.

Mat-nettverket har nylig vært på en studietur til Borlänge i Sverige og hadde fått mye god inspirasjon der.

Festivalmaten

Festivalsjefen på Lillehammer Live som var nystartet musikkfestival som ble arrangert på Strandpromenaden Lillehammer i fjor høst, Kristian Mjelde, kunne fortelle at deres satsing på mat fra lokale produsenter hadde blitt veldig godt mottatt. De vil gjenre fortsette det konseptet til årets festival.

Suppelure

Marthe Lang- Ree har sammen med 3 andre gardkjerringer i Øyer startet firmaet Suppelure. De lager og serverer hjemmelaget suppe uten tilsetningsstoffer av noe slag. Hun presenterte bedriften under slagordet «starten på et eventyr». De fire damene ville nytte noe av eget råstoff fra gardene, lage noe som folk ville ha og ha et fastfood- konsept basert på ferdige og velsmakende supper av ulike slag. Marthe er et fyrverkeri av entusiasme og pågangsmot og presenterte firmaets visjon med at de såg bare muligheter – ingen begrensinger. De har servert suppe på ulike arrangementer som World-Cup i Kvitfjell, Fredagsbirken. Lillehammer Live og Stavsmartn. De er et popup kjøkken som dukker opp der det er behov for enkel servering og lager alt fra grunnen av sjøl. Som mulige kunder ser de både hyttefolk, idrettsarrangement, lokalbefolkningen og andre ansamlinger der folk vil ha mat, ofte utendørs.

Begrensingen hittil har vært et mer permanent kjøkken. De har leid seg lokaler på Hafjell Mat, har vært innom bygging i egen regi på en av gardene, men nå har de landet på et samarbeid med Stavsplassen og det er planer for utbygging av kjøkkenet i Havrebua til et produksjonskjøkken som også skal kunne leies ut til andre produsenter.

Svein Austlid som er daglig leder på Stav viste fram planene for det nye kjøkkenet. Det var kalkulert og de sto nå foran å på til finansiering. Han budsjetterte med utleie av lokalene 1-2 dager i uka og anslo en leiepris på 2000 pr dag. Kjøkkenet på Stav vil bli topp moderne og tilrettelagt for flere typer produksjoner. Her blir kjøle/fryselager, utstyr for vakumering, koking, steking og i og med at det er folk tilstede på dagtid hele tida på Stav kna de ordne med varemottak uten at leietakerne er på plassen. Suppelure vil skrive intensjonsavtale om bruk av lokalene, men begge parter ønsker at flere skal bruke et slikt kjøkken enten til prøveproduksjon, produktutvikling eller permanent produksjon av mindre omfang.  En starthjelp for at folk skal komme i gang. Det har manglet et slikt lokale her i Sør Gudbrandsdal og nå kan det bli det hvis alt går etter planen kan det komme i orden til sommeren/høsten i år. Lokalene vil også kunne brukes til kurs/opplæring i ulike produksjonsteknikker.

Marthe Lang-Ree poengterte at de som skal starte opp en produksjonsbedrift må ha guts til å møte de motbakkene som de møter på, for de kommer garantert. Det er ikke mulig å ta høyde for alt på forhånd. En må brenne for det en driver med, ha det moro underveis, by på seg sjøl og fortelle hele historia bak det du selger. Det var hennes råd, mye selvopplevd. Vil du så går det var hennes klare beskjed, men vær forberedt på at det tar mye mere tid enn du trodde samtidig som at det også er mere givende enn du kunne tro hvis du lykkes. Som tilhører har jeg tro på at Suppelure har det som trengs for å gjøre det bra med sitt konsept. Det blir artig å følge dem videre på ferden. Det kan vel hende de dukker opp her i Gausdal og?

Olav Iverslien
Olav Iverslien