Skip to main content
annonser
Næringsliv
Olav Iverslien
Redaktør

Mesken  er kornsenga som blir igjen når vørteren har kokt sammen med malten under brygge- prosessen. Gjerne sett på som et avfallsprodukt men også et utmerket råstoff til baking og nå chips.   Det er alt produsert meskebrød av dette og det nyeste produktet er altså chips, frityrstekte tynne flak tilsatt salt etter kokinga.

Maskiner fra nær og fjern

Amund styrer ei pakkemaksin som er innkjøpt fra Kina. Inne i bakeriet finner vi ei stor eltemaskin, kjevlemaskin og en maskin som etter hvert skal stanse ut deigen rett over i frityrkokeren er hentet fra Tyskland. Denne deigmassen som består av mesk og speltmjøl  er ganske fast så det er litt problemer med å få til tynne nok flak, sier Rune, men det skal løse seg. I grunnen en typisk måte å se på utfordringer  for Rune Heggen.  I mellomtiden tas kjevle og pizzaskjæreren i bruk for å kjevle ut tynt og manuelt legge opp i frityrkokeren. I den er det transportbånd og de ferdigstekte flakene går over i en trommel der saltet tilsettes. Deretter over i en transportør og inn i pakkemaskina. Den sveiser poser fra folie på rull, fyller etter vekt og det tilsettes nitrogen for å få luft rundt chipsen. Ut spretter ferdige poser med delikat pakket chips.  Litt sunnere chips reklameres det med på posen, men Rune er rask med  å legge til at frityrstekt snakcs ikke er noe spesiell helsekost. Men godt er det og passer fint til ølet som brygges for fullt i bryggeridelen av fabrikken. Kan og brukes til taco og supper sier Rune. Fullt på høyde med tortilla chips. Posene er på 50 gram, en passe dose til et glass øl eller to mener bakerne. Foreløpig selges chipsen på Joker Skeikampen og ølutsalget Gulating på Lillehammer. Med full produksjon kan det fort bli 3-4 arbeidsplasser her sier Rune, Råvarene har de nok av og det er ressursvennlig å bruke dette til en ny produksjon. Ellers ville det gått til rådyra utenfor.

Imponerende ideutvikling

På høyere nivå kalles det karene på Heggen driver med for innovasjon, gründerskap eller andre fine ting. Her er det folk som har en ide, skaffer seg maskiner og starter opp på en imponerende måte. Akkurat nå er det litt idetørke forteller Vidar, men kjenner vi dem rett så dukker det nok opp et nytt produkt litt lenger fram nå også. De slår seg nok ikke til ro med å være Chips-redere. Det er bryggeriet som er hovedvirksomheten hos 7NULL4. I fjor passerte de 26.000 liter levert i butikk, noe de er godt fornøyd med. Det driver fortsatt pub i låven og for ordens skyld må vi nevne at Rune er medeier i HARU As som også er ute med et nytt produkt for landbruket nå. Vidar har fortsatt 80 % annen jobb og Amund har jobb med  løype preparering på Skeikampen. Full virksomhet på alle mann med andre ord.

Chipsen var riktig god den og blir snart og finne i hyllene i dagligvarebutikkene.

chips

Rune og Vidar i aksjon ved bakebordet. Her kjevles det ut tynne chips av mesk.

chips 2

I denne trommelen tilsettes de ferdigfriterte chips salt før de går til pakking

Olav Iverslien
Olav Iverslien