Skip to main content
annonser
Næringsliv
Budeietreff i flott sommervær på Værskei i dag
Budeietreff i flott sommervær på Værskei i dag
Olav Iverslien
Redaktør

Det var kafeen På Værskei som var samlingssted i dag, på en strålende og varm sommerdag i fjellet. Primus motor for budeietreffene er i år som tidligere år Kjersti Fougner Rustad. Hun har lang budeieerfaring fra Vestfjellet, mye av tida på Blestern. Nå har hun pensjonert seg, men treffene skofter hun ikke og tar turen fra Stange på Hedemarken hver onsdag for å treffe gamle venner i Gausdal Vestfjell.

Kjersti forteller litt om starten på budeietreffene. Det begynte med at hun og Åse Reidun Ørslien som da var budeier på Blestren og Gunn Grønlien som da var på Bentsetera sammen med Homb på Dokkfløy alt i 1995. De treftes gjennom sommeren til prat og seterkaffe og om høsten reiste de på budeietur den gangen over til Valdres. Tradisjonen med budeieturer har fortsatt etter at setersesongen er over og hvert år unntatt i 2017  fra 2000 til og med i fjor har det vært fellestur som avslutning på sommeren. Det har variert med antall deltakere men som regel mellom 20 og 30 personer som har tatt en dagstur med buss. Reisemålene har som oftest hatt tilknytning til jordbruk eller seterdrift. Mange fine turer sier Kjersti. Og ikke nok med det de treffes til julebord også og gjerne på en fast dag i påska.

Samhold og tradisjon

Vi kan ikke stå inne for å si at det minker på seterdrifta i Vestfjellet. Den er faktisk ganske så stabil. Det er 9 setre i drift med mjølkeku langs Vestfjellvegen i år som i fjor.  De som setrer er begge fellessetrene, Myra med Fjeldet og Homb og Hærfjell med Skogen og Jakobsen på Forsetseter. Det er 3 på Værskei ( Skogstad , Skogstad og Møllerstuen). Så er det Ovrehågån/ Leine i Kittilbulia. Toft på Kittilbu, Tidemand Johansen på Liom- Holseter og Gryte i Dokkfaret.

Utenom disse ligger Aurmo på Grøtåsen, Bjerkvik/Uksum setrer på Vesleseter /Austlid og Skyttermoen på Gåsøya.  Slettes ikke verst. Det nærmer seg 15 % av alle som leverer mjølk i kommunen. De fleste setrene har 15-20 kyr med seg til fjells. Gausdal kan nok ikke konkurrere med Valdresene i Stølsriket sitt, men de fleste her holder stand og all ære til dem.

DSC 9291 F

Indiana, Henrik og Karoline represntgerer ungdommen på budeietreff. Alle med stererfaring bak seg.

Men hvorfor reise helt fra Stange hver uke spør vi Kjersti? Dette er som en stor familie og det er alltid hyggelig å møtes. Vi prater om løst og fast og de som setrer forteller om hvordan kua har det og daglige utfordringer. Her er det åpent for gammel og ung og alle har det trivelig i lag sier Kjersti. Det er absolutt verdt turen og så trekker nå dette fjellområdet ekstra på den som har lang fartstid med setring her legger hun til.

Både tidligere og nye budeier møter opp og praten går livlig rundt kaffebordet på Værskei. Her er alders-spredningen fra under 20 til langt opp i åttiårene. En fin tradisjon som det er verdt å ta vare på.

Vi planlegger en tur i høst og sier Kjersti. Hun har loggført hver eneste tur de siste 20-25 årene og har plass til flere på turer på lista si.  Vi ønsker budeiene lykke til med å fortsatt ta vare på det gode miljøet som de har skapt og ser dem nok på flere treff utover høsten i fjellheimen vår.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts