Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Anders Bjørge forteller om steder og personer i Åndsreppen
Anders Bjørge forteller om steder og personer i Åndsreppen
Olav Iverslien
Redaktør

 

Åndsreppen

Åndsreppen er ei grend  i Øste Gausdal der forfatteren Inge Krokann , kunstmalereren Hallvard Blekastad, forfatteren Milada Blekastad og komponisten SparreOlsen slo seg ned i tida 1934- 1949.

”Koret ” er antagelig opphavet til navnet, som kom med i NAF sin veibok  og dermed ble ”offisielt ”. Tidligere ble det kalt Skjervereppen da Skjerve før Svartedauden var den største garden i grenda.

Området har ingen bestemte grenser, men har flyttet på seg litt etter som hvor åndseliten  oppholdt seg i grenda. Til å begynne med var det brukt bare på fleip, helst i forhold til de som gjorde ”ordentlig arbeid ”, men mange syntes det var så  dekkende  at det kom på kartet.

 

”Koret ”

”Koret ” er en organisasjon som eksisterte i Gausdal  i mange år. De roser de som gjør noe positivt, man de som gjør noe dumt, får ”gaver ” fra ”Koret ” som viser at de ikke setter pris på slik dumskap.

De likte dårlig at Inge Krokann brukte håndverkere fra Oppdal da han skulle bygge huset sitt i Nord-Bjørge. Da Krokann skulle ha vassledning til huset, fikk han mange lotterisedler sammen med et gavebrev for å grave vassledning fra Oppdal !

 

Inge Krokann

Da Inge Krokann bosette seg i Gausdal først på 1930-tallet, hadde han allerede gitt ut to romaner, ”I Dovresno ” og ”Gjennom fonna ”.

Kanskje ble Gausdal valgt på grunn av at det er kjent for å ha et godt klima.

 

Hallvard Blekastad var kunstmaler, og fikk gode råd av malere på Bauker i 1912. Han giftet seg med Milada Topicova` fra Praha. Hun har skrevet flere bøker og underviste på Universitetet i Oslo. De var mye i kontakt med Rudolf Steiner , og  hadde en hage  ut fra biodynamisk  tankegang. De solgte bær, frukt og grønnsaker blant annet til Bauker.

 

Sparre Olsen  var komponist  og fiolinist, og han og Edith som var pianistinne bodde hos Krokann mens  huset Leitom ble bygd ferdig. Det ligger stille og fint til i  skogen, veien til huset går gjennom gardsplassen på Bjørkli.

Kristine Skjerve Evans

Ei som er mindre kjent, er Kristine Skjerve Evans som utvandret til USA i 1908 og giftet seg  med Bernt Evenvold fra Vestre Gausdal , som hadde utvandret noen år tidligere. De tok navnet Evans. Hun kom hjem til Skjervsvea like før 2. verdenskrig brøt ut, og var der  til hun døde i 1950.

Hun hadde studert både ved Universitetet i Oslo og i Calfornia og hadde magistergrad i pedagogikk.

I 1919 ble hun valgt som fredsdommer Kern County som den første kvinna  i embetet. Noe hun hadde i fire år.

Hun ga også ut flere bøker, blant annet Sunnhetslære for unge kvinner.

 

Nils Bjørge og Eilif Veisten

Etter krigen   var det et aktivt musikk /revymiljø i kretsen. Gausdal Musikkforening arrangerte årlige revyer med Finn Lund og Sverre Kleiven som låtskrivere , og med Nils og Eilif og mange flere på scena.

Ungdomslaget Ottar Birting satte opp tre akter av Peer Gynt med Milada Blekastad som instruktør  og med Nils som Peer Gynt i 1948.

I 1987 ble Peer Gynt på gausdøl spilt på Gausdal samfunnshus med lokale skuespillere, Tore Fjerdumsmoen som Peer og Even Rudstuen som instruktør.  Dette er forløperen til at Peer Gynt nå spilles på fronsmål.

Nils Bjørge har gitt ut seks bøker. Den ene heter” Åndsreppen. Kanans land ”- nettopp fordi det er så frodig , og at det vokser både alm og hasseltrær.

 

Bauker

På Bauker har det bodd forskjellige kunstnere gjennom tidene, mest kjent er Sigurd Hoel .

Men når den nye eieren Katinka von der Lippe uttaler til Gd 25.08 at  ”Bauker skal først og fremst  være et familiested, men også et møtested for kunstnere, forfattere, musikere og andre som har en fot eller to i kulturen  ” vil navnet ”Åndsreppen ”holdes ved like.

I tillegg er det Ola og Nina Fjeldet som driver med  folkemusikk. Og  det bor folk i kretsen som er med  i Leikarringen  og  i Gausdal Spelemannslag.

Tekst  og foto : Marit Hjelmstad

 

 

 

 

 

 

 

 

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts