Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Johannes  Nordgården viser nedlegging av rakfisk
Johannes Nordgården viser nedlegging av rakfisk
Olav Iverslien
Redaktør

Det var Johannes Nordgården som var innhyret som spesialist på rakfisken. Han har lagt ned fisk som er fanget i fjellvatn i Svatsum til eget bruk i mange år. Denne fisken var fra Heimdalen og skaffet hos Sjur Sande i Skåbu. Men det var flere i gruppa som også hadde prøvd seg på garnfiske i sommer/høst og kanskje skulle prøve seg privat?

Hygiene i høysetet

Fra opptak i garnet og behandling av fisken ved «mågåing» og rensking er renslighet det viktigste for å få til god rakfisk. Fisken må håndtere forsiktig og ikke komme i berøring med jord slik at den blir forurenset på noe vis. Når fisken er sløyet kan det bli behov for litt lett salting før den transporteres ned fra fjellet. Når rakfisken skal legges er det ny skylling og pussing før den saltes i buken og legges lagvis i en butt eller plastikk-kar/ bøtte. Saltmengden skal være 4-5 % av vekta. Så legges fisken lagvis med buken opp i lagringsbeholderen og slik det ble vist i dag ble det til slutt helt en svak saltlake over fisken som deretter ble lagt under press i boksen. Det dannes også lake av saltet og fisken under modninga så å bruke lake er bare en ekstra forsikring for å få prosessen i gang uten tilførsel av luft. Mellom lagene ble det drysset på litt sukker for å få fart i gjæringa som omdanner fiskekjøttet til en holdbar vare. Ingen stor heksekunst slik Johannes forklarte det. Renslighet og temperatur er de viktigste tingene for at prosessen skal gå bra.

Ferdig til jul?

Det tar i følge Nordgården 8-10 uker før fisken er ferdig modnet og klar til å spises. Da er vi snart inne i juleferien for skolelevene og Nordgården som var supplert med prosjektleder Terje Holen annonserte en smakstest for elevene like over nyttår. Fisken kan holde seg fin i flere måneder bare temperaturen er riktig. Kjøleroms temperatur, ca. 4 plussgrader er det ideelle.

Elevene fikk også prøve seg sjøl på vasking og salting av fisken og det hørtes ut som de aller fleste såg fram til smakstesten. De innleiede «lærerne» lovet at denne fisken skulle bli kontrollert av offentlig laboratorium før den ble servert på skolen.

Tidligere var det mange som la ned egen rakfisk, det er nok mindre i dag da oppdrettsanlegg og profesjonelle fiskeanlegg har tatt over mye av markedet og fisken selges i mangevarianter både som rundfisk og ferdig filetert i butikk. Men med egnet villfisk som du sjøl har fisket, størrelse «morkefisk» (200-300 gram), kan du godt prøve deg på dette. Et stabilt kjøleskap uten for mye ut og inn i dørene og svingning i lagringstemperaturen er nok den beste sikkerhet for å få et godt resultat.

rak2

Elevene fikk også prøve seg på å legge rakfisk

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts