Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Bokas forfatter tormod Lien sammen med leder i Vestringen Inge Jostein Findalen
Bokas forfatter tormod Lien sammen med leder i Vestringen Inge Jostein Findalen
Olav Iverslien
Redaktør

Boka heter På lag og alene og er skrevet av Tormod Lien fra Olstadgrenda, nå bosatt i Oslo. Den er mer enn en jubileumsberetning om Idrettslaget i det Vestre dalføret og omhandler idrettshistorien fra sent 1800 tall til fram til Idrettslaget vi kjenner i dag som ble stiftet i 1958.

IL Vestringen driver i dag mest med langrenns-disipliner og har mange aktiviteter for barn og unge. De drifter to lysløyper og har sin egen skihytte ved Astridbekken. Men gjennom den 60 år lange historia har det vært aktiviteter i svært mange idrettsgrener for både menn og kvinner og i alle aldre. Fotball, friidrett, håndball, orientering og sykling og alle skidisipliner som hopp, langrenn og kombinert.

Etter feiende mars-musikk og velkomsthilsen av idrettslagets leder Inge Jostein Findalen tok forfatteren oss gjennom bokprosjektet med mange gode historier og morsomme bilder. I Bødal var vi ikke langt fra en sagnomsust hoppbakke, Bødalsbakken, som også hadde nasjonale renn og lange hopp å vise til på 60 tallet. Fotballegruppa i Vestringen har en lang historie der Leif Brekken var en primus motor i mange år både for å få til fotballbane og klubbhus og som trener og aktiv. Opprykks-kampen til 6 divisjon ble husket av mange som også satt i salen.  Lien vekslet på med prat, bilder og intervjuer med folk som hadde bidratt til boka. Han avsluttet innlegget som i boka med stor takk til støtteapparatet rundt idretten, de som ikke alltid får så mye oppmerksomhet. De som smører, kjører, står i kiosk, billettluke og tar vask av drakter og lokaler.  Han takket også for oppdraget med å skrive boka, en jobb han hadde funnet svært interessant. Interessant lesning bør det også være for mange i bygda og spesielt i Vestre. Den omtaler 875 navn og nesten alle vil finne personer de kjenner og familiemedlemmer mellom permene her. Folk som har gjort gode prestasjoner enten alene eller på et lag akkurat som bokas tittel.

Etter pausen tok Liens gode venn Thor Gotaas forsamlingen med på et fyrverkeri av et kåseri gjennom norsk skihistorie. Han prater både på inn- og utpust og litt til. Å gjengi dette på noen linjer er helt umulig. Men vi møtte mage historiske personer gjennom norsk skiløperliv. Gotaas er nå ute på bokturne med boka om Oddvar Brå og godt kjent fra mange medier. Han er et leksikon om ski-data og kunnskaper om utøverne inasjonalsporten vår. Påplusset gode historier og mye humor ble det en opplevelse å høre på. Vi tar med avslutningen der han sa at kriteriet for å bli en populær skiløper i Norge er at du er en helt alminnelig person som greier å gjøre noe ualminnelig. Du skal gjerne vinne flere lange skirenn og gjerne prate dialekt. Sliteren blir høyt respektert i idretts-Norge.

Kvelden i Bødal ble avsluttet med gammeldans også det med flere gode skiløpere på scena.

Boka blir å få kjøpt i lokale butikker og bør være en selvskreven julegave til alle  «ogga aurdern». Prisen er kr 350. Den er på 400 sider og trykt i et opplag på 1000 bøker. Vi kommer nærmere tilbake om boka når den er lest.

ilv 2

Mange sikret seg signert bok

ilv 3

Det var jubileumskake til alle frammøtte

ilv4

Feiende marsmusikk åpnet kvelden

ilv5

Leder i Idrettslaget takker forfatteren for arbeidet med boka og presentasjonen av den

ilv6

Thor Gotaas avsluttet kvelden " i fri dressur"

Olav Iverslien
Olav Iverslien