Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Olav Iverslien
Redaktør

Sanna Saromaa er finne, feminist og forfatter og en aktiv samfunnsdebattant. For sine meninger er hun både elsket og hatet. Mye kan sies om henne men hun er i allefall ingen kjedelig person å høre på.

Det var få frammøtte til kåseriet om den nye boka, 12-15 personer. Dette på tross av at nettopp etterjulstida og etter sommerferien er høgsesong for skilsmisser. Kanskje er temaet enda såpass tabubelagt at mange rett og slett kvier seg for å møte opp å høre om det? Kanskje de er redd for at de blir mistenkeliggjort hvis de går på et slikt foredrag?

Nok om det, Sannas skilsmisse var av det dramatiske slaget med «bortføring» av felles barn, politi innkoblet, advokater og barnevern i det som forfatteren beskrev som det fullkomne og altoppslukende kaos. Da mannen gikk og hun satt tilbake. Ekteskapet hadde vart i 13 år og hun var gift med en hun hadde kjent i 17 år. Sammen hadde de 3 barn i alderne fra 10 år og oppover.

Når ting roet seg ned falt etter hvert mere på plass med dette som gjelder samvær med barna, bolig og den praktiske hverdagen. Men det hadde tatt lang tid og kostet mye sorg og smerte. I utgangspunktet ble Sanna forespeilet kun begrensa samvær med barna, men det løste seg med 50% og den ordningen at de voksne skulle flytte ut og barna bo fast. Det har endret seg til noe annet nå som så mye annet har endret seg etter disse tre årene.

Sjelden synkroniserte brudd

Sanna beskrev skilsmissen som oftest som at en går og den andre blir forlatt. Det etterlater seg et sant kaos og med barn inne i bildet blir det både krevende og vondt. For at ikke boka skulle bli for fokusert på egen historie har forfatteren intervjuet 40 personer, både menn og kvinner som har opplevd skilsmisse. Konklusjonen er mye sorg og smerte og at det er en prosess som setter dype spor. Verst går det ut over den som blir forlatt og møter en slik situasjon ganske uforberedt. Den som går ut har alt bearbeidet mye når bruddet skjer. Sinne og frustrasjon fører ofte til mindre rasjonelle hendelser. De er beskrevet i boka med en litt humoristisk tone sette på nå i etterkant. Et brudd i parforhold gjør at en mister både mange venner, omgangskrets, svigerfamilie og felles nettverk. I tillegg mistet Sanna jobben og fikk en stor utfordring med å få økonomien til å gå rundt.

En håndbok

Boka som er en guide til å komme seg gjennom dette inneholder mange tips og fakta. En slik bok synes Sanna manglet når hun selv sto midt oppe i det. Samlivsbruddet har også noen lysere sider når det verste har lagt seg. En kan bli mere seg selv og gleder seg over små seire for å komme videre i et nytt og annet liv. Sanna mente at hun med avslutning av bokturneen og tre år siden bruddet på en måte hadde skrevete seg ut av dette og så seg mere ferdig med saken så langt hun hadde kommet. Men mange sliter lenge. Samlivsekspertene sier at det gjerne tar en tredjedel av tiden en har vært sammen og komme seg videre på egen kjøl eller i nye forhold.

En lykkelige skilsmisse er også beskrevet i boka. Skjønt lykkelig for alle parter der det er barn med var forfatteren også tvilende til. Men det kan være mye mindre dramatisk enn det hun har opplevd.

Dette med barna opptar de fleste skilte, Hva følte de og hva preger dem videre i det voksne livet? Derfor vi Sanna nå gå i gang med et nytt bokprosjekt der barna skal få si sin mening og dele sine erfaringer. Mange er opptatt av at flere og flere ungdommer sliter i dag. Det er nærmest tabu å koble det til om samlivsbrudd kan være en årsak? Men når barna som etter hvert er blitt vokse skal få komme til orden kan en kanskje lette litt på sløret om dette også?

Sanna Saromaa var glad for å være kommet dit hun var etter et opprivende brudd. Mest glad var hun for at hun i dag skulle starte opp i et vikariat ved Gausdal Videregående Skole som lektor i norsk, Hun har arbeidet her før og det var her det hele begynte med forarbeidet til boka. Sirkelen var på en måte sluttet, men det hadde vært en ganske ond sirkel å være i. Til de som ikke var på kåseriet og skulle være interessert i temaet slik på privat basis er boka å få lånt på biblioteket og kjøpt i bokhandelen, den er på 220 sider og er absolutt lesverdig. Dette er Saromaas andre bokutgivelse. Den første het Norske Tabuer og tar også et direkte oppgjør med norske forhold og sannheter. Forfatteren er direkte og lett forståelig – men aldri kjedelig!

Olav Iverslien
Olav Iverslien