Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Alma Marit Bakken fra Vonheims Venner takker Johan Kofstad for fint kåseri
Alma Marit Bakken fra Vonheims Venner takker Johan Kofstad for fint kåseri
Olav Iverslien
Redaktør

Fjellforedraget samlet fullt hus på Vonheim med over 60 tilhørere. Kofstad, som oppdaget fjellet som niåring i 1944, er lommekjent her og tok de frammøtte med på en tur opp Svendsrudlia, forbi Forsetseter og Værskei, til Kittilbu og videre innover Dokkvollene for å ende opp helt inne i fjellmassivet Langsua som også er navnet på den store Nasjonalparken på over 1000 kvadratkilometer hvorav Gausdal har største delen av arealet.

Kofstad karakteriserte Vestfjellet som et snilt fjellområde, lite teknisk utbygget. Et lavtopps fjell. Han siterte blant annet dikteren Rolf Ødegård som beskrev fjellområdene her som: «En fjellverden av guds nåde». Flere andre forfattere har også beskrevet Vestfjellet. Sigrid Undset hadde stor forkjærlighet for området rundt Værskei og  Hans Aanrud var fasinert av Herfjellet den flotte utsikten i alle retninger fra der  og områdene rundt som er beskrevet i han mange noveller. Rundskuer har og opptatt Kofstad. Han har medvirket til den fine panoramatavlen på Herfjellet og tavla på Værskei, selv om den inneholder noen feil, er en av de eldste slikte utsiktstavler i landet. Droktjønnhaugen er Aulestads seter, men Bjørnstjerne Bjørnson var ikke mye til seters her. På Tjyruverket bodde det fastboende langt ut på 1900 tallet. Vi hørte om kunstmaleren Einar Sandberg som malte mye fra området rundt Forsetseter og Theodor Caspari som holdt mye til på Storhøliseter og lanserte begrepet Jotunheimens Forgård. Huldreheimen ble ikke nevnt, og bra var det.

Kofstad var også innom elgbestanden i dette fjellområdet, Roppakatastrofen 17. mai i 1976 og forandringen grunnet attgroinga som er i ferd med å skje i fjellet her som andre plasser.

Kofstad har vært med i Røde Kors Fjellredningstjeneste i en årrekke. Hans mest dramatiske minne fra Vestfjellet var leteaksjonen etter en fortumlet person i påsken 1973. Den medførte at man også måtte lete etter letemannskapene.

Jan Kåre Kalløkken bidro med sang og musikk og det var som vanlig god bevertning til de frammøtte.

En fin fjellkveld på Vonheim i Follebu.

Olav Iverslien
Olav Iverslien