Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Olav Iverslien
Redaktør

Bok nummer 18 i serien Lokalhistorie fra Gausdal lanseres på Svatsumdagen nå til helga. Det er boknemnda i Gausdal Historielag som er utgiver. Den består av Kjell Solberg, Kirsten Bråthen, Brit Grimstad og Gustav Klaape.

De et er en variert meny som boka byr på. Både lange og kortere artikler. Boka begynner med fortellingen om Martin Borgord, husmannsgutten fra Loshaugen i Østre som ble en anerkjent kunster i USA. Neste artikkel er en kriminalfortelling om et brutalt dobbeltdrap på Flinkslått i Svatsum 17 mai 1919.

Harald Ove Foss har skrevet historien om oldefaren Peder Carlsen Foss som satte spor etter seg som handelskar med skog og trelast. Han kom på sine handelsferder til Svatsum og ble gift med Marie Nesset og slo seg ned på garden som i dag heter Systuen eller Nordgården Søndre. Her beskrives et forretningsliv som både nådde store høyder og dype fall.

Sjur Fedje er en annen kjent Gausdøl som får sin biografi i denne boka. Overskrifta om han er Lærar og stridsmann. Han var fra Vik i Sogn men levde største delen av sitt liv i Follebu på Bjørnsons tid.

Videre inneholder boka fortelling om fløterhøvdingen Johan Jakobsen og Edvard Kristiansen fra Follebu som hadde et langt liv som rallar på utbygging av jernbanen i Norge.

Vi finner også kortere artikler om skolevesenet i bygda i gamle dager, dikt og vers, amerikabrev samt et knippe Gausdalsutrykk/ dialekt ord.

Boka er på 96 sider og mange artikler er illustrert av tegneren Oddmund Mikkelsen.

Den lanseres nå på Svatsumdagen og blir sikkert også å få kjøpt på Gausdalsdagen 7. september, hos bygdas butikker og hos Gausdal Historielag.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts