Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Fin høstdag på Gåsøya
Fin høstdag på Gåsøya
Olav Iverslien
Redaktør

Undervisningsdagen var en del av opplegget fra Jord til Bord der ungdommene skal få nærmere bekjentskap med landbrukets matproduksjon her i bygda og sette seg bedre inn i gamle håndverkstradisjoner for foredling av varer fra jordbruket.

Det var en klar og frisk høstdag på Gåsøya når halvparten av elevene ankom Klaape-setra. Inne i bu-gangen hadde Jorunn Hagen forberedt ystinga og hadde god varme på vedkomfyren. Det var ysting av kvitost som sto på programmet og i mindre porsjoner viste hun fram hvordan løypen tilsatt mjølka ved riktig temperatur fikk skilt ut ostestoffet i mjølka slik at den kunne siles og ostemassen samles opp. Smaksprøver på denne ferske ostemassa var ingen slager, men budeia forsikret om at dette ville bli til god ost med pass og stel, litt salting og pressing i former. De som ikke sto i ystebua var med gardbrukeren Trond Klaape på visning ute på seteranlegget. Dette er ei seter som har historie med tradisjonell seterdrift med mjølkeku, men er også en kulturarena der Trond og familien i flere somrer har arrangert det som ble kalt Gåsøysymposiet.

gås 2

Praktisk ysting

I dag var det setertradisjoner gjennom ei markvandring og grundig undervisning om den viktige fotosyntesen som er grunnlaget for alt levende liv. Elevene fikk også være med på flytting av dyr da katsrateflokken til Trond skulle inn på nytt fint håbeite. De venta utålmodig utafor skigarden og lot seg villig lokke over på de nedre delene av seterkvea.

gås3

Flytting av dyr på Klaapesetra

På Ro, Ruud gård, var det baking som sto på programmet. På kjøkkenet ved storsalen var Ole Gilleberg i full jobb med å innføre de unge bakerne i flatbrødbakingens kunst. Fine leiver ble stekt på elektriske takker.

ro1

Innføring i flatbrødbakst

I Oldemors kjøkken i det som kalles Årestua var Anne og Urs Gamper ledere for baking av rundstykker som ble stekt i vedfyrt bakerovn. Første ladning ble fortært til lunsjen og nå var det klart for bakerunde to med mange ivrige hender i sving.

ro 2

Konsentrasjon rundt bakebordet

ro 3

God teknikk i bruk av gammel bakerovn

Lærerne vi møtte på Ro var fulle av lovord for opplegget. Dette er gull verdt mente lærerne. Elevene får være med å høste kunnskap som vi ikke har mulighet til å formidle i klasserommet. En slik dag viser også at mange har gode talent for praktisk arbeid. Det er like viktig som den boklige lærdommen vi formidler på skolen.

Det er Terje Holen og Trond Klaape som står ansvarlige for dette undervisningsopplegget. Det fortsetter ut skoleåret med niende klasse i år og når det hele evalueres er det vel sjanse for at det etter hvert kan bli et fast opplegg? Undervisningen berører mange teorifag som naturfag, biologi, heimkunnskap /husstell og gir en fin innføring ved at elevene får oppleve et levende jordbruk her i bygda som dette fortsatt er ei hovednæring.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts