Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Fra fjorårets Gausdal Maraton
Fra fjorårets Gausdal Maraton
Olav Iverslien
Redaktør

Start og målgang er ved Astridbekken og de som kjører den lengste distansen tar av gårde fredag  kveld kl. 22  og drar da ut på 30 mil i vinterfjellet. Det er et kontrollpunkt ved Vesleskag i Slidre, dit er det ikke veg så kjørerne må greie seg fram til Skåbu ute i villmarka og ha med seg alt av hundefôr og personlig utstyr for turen. Når de kommer dit har de kjørt vel 20 mil av distansen. I Skåbu er det sjekkpunkt og obligatorisk hvile. Nytt i år er at 200 km åpen klasse også har sjekkpunkt i Skåbu etter ca. halvgått løp.
Skåbuingene tar vel i mot både kjørere og publikum og gjentar suksessen fra i fjor med folkeliv  i sentrum. Det blir servering, foredrag og god plass til alle som vil se løpet på nært hold. Fra ettermiddagen lørdag ventes hundekjørerne inn dit og det er et program fra kl. 11 om formiddagen med kjøring for unger, grilling i lavvo med mer.

Klassene begrenset 150 og 200 har sjekkpunkt på Astridbekken og ventes inn utover kvelden lørdag. Start for alle klasser med distanse 200 og 150 kilometer går fra Astridbekken lørdag kl 13.00.All målgang skjer på Astridbekken og de første ventes i mål tidlig søndag morgen.

Stor deltagelse mye dugnadsarbeid

Dette er årets store dugnad for trekkhundklubben kan veteranen Nils Finsrud som er ansvarlig for tidtaking fortelle. Vi trekker veksler på alle medlemmer og andre støttespillere for å greie et så stort arrangement. Det kreves funksjonærer ved start/mål på parkering, sjekkpunkt , kafe, premieutdeling, tidtaging og kontakt med veterinærer ,TD og alt annet som skal til for å få et vellykket arrangement. Vi har fått mye skryt for arrangementet de siste årene og håper at alt er lagt godt til rette også i år. Finsrud vil spesielt nevne den kolosale innsatsen som løypekjørerne har lagt for dagen. Kai Roger Bårdseng, Jan Johansen , Per Riise og Trond Ørslien. Det er opp mot en meter snø i fjellet nå og har vært mye vind. Det er vanskelig å skjønne hvor mye arbeid de har nedlagt for å få til spor rundt hele løypa. Han berømmer også den store innsatsen som Marion Skoglund har lagt ned for å skaffe sponsorer og premier til løpet. Uten gode spor og sponsorer hadde det ikke blitt noe Maraton slår han fast.  Nå er det påmeldingsstopp og slutt på å bytte klasser før start.  I klasen 300 km er det påmeldt 37 startende, en dobling fra i fjor. 200 kmÅpen klasse har 32 påmeldte og de to siste klassene ca. 25 i hver. Dette er mye folk, hunder og biler og holde styr på, men jeg tror vi er godt forberedt sier Finsrud. Eilert Hesthagen fra klubben er løpsleder.

Deltakere fra hele landet og utlandet

Deltakerne er fra 16 til 70 år i aldersspredning og mange lokale kjører er med som Grennes, Larsen, Bækken, Bjerke, Aasvedstad og Kalthenborn. De store kanonene innen langdistanse hundekjøring møter også trofast opp i Gausdal. På startstreken står «vestfjellekspressen» Ralph Johannesen, Bjørnar Andersen, Peter Jahnsen,  Birgitte Ness, Elisabeth Edland, Ola Brennhovden Sunde, Ronny Frydenlund og Thomas Werner.  Av de som starter er 48 kjørere førstegangskjørere   eller rockies i sin klasse i Gausdal Maraton. Gausdal Maraton er årets første styrkeprøve i denne sporten og løpet er regnet som ett av de tre store hundeløpene i Norge sammen med Femundløpet og Finnmarksløpet som kjøres senere i vinter.

Det ligger an til ei stor hundekjørerhelg i Gausdalsfjellet nå. Premieutdeling er på Astridbekken Skisenter søndag kl. 1300.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts