Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
Olav Iverslien
Redaktør

Tidlig onsdag kunne Thomas Wærner krysse målstreken i Nome som vinner av årets Iditarod. Seier i dette løpet er det som henger høyest i hundekjørerverdenen og det er en svært dreven kjører som nå vant etter at han startet for andre gang. Første gang han kjørte var i 2015, da han havnet på 17. plass.

Wærner som er født i Engeland men bodd lenge i Torpa og  blir med dette tredje nordmann som vinner Iditarod. Robert Sørlie har vunnet to ganger og i 2018 vant Roar Leifseth Ulsom. Nå var det Wærner sin tur og seieren kommer ikke tilfeldig. Det ligger nitid planlegging og trening bak.

Wærner har de siste årene vært helt i teten innen norsk hundekjørermiljø og i fjor vant han både Femundløpet og Finnmarksløpet , de to viktigste langdistanseløp her til lands. Men snakker en om langt så er distansen fra Anchorage til Nome gjennom Alaskas villmark både langt og svært krevende. Det betyr 8 døgn mer eller mindre på sporet og distansen er 1570 kilometer.

Men Wærner vant med god margin til nestemann, det var ingen spurtduell. Wærner har mange kjente i hundekjørermiljøet her i Gausdal og bruker fjellområdene også inn i Gausdal som treningsfelt. Han står bak hundeløpet Mush Synnfjell som arrangeres fra Torpa hvert år, noe før Gausdal Maraton går av stabelen.

Wærner og familien bor i Nord Torpa. Kennelen hans heter Berserk. Og det kreves nok litt berserkerevner for å klare den bragden han nå har gjort.

I Norge ble Finnmarksløpet stoppet langt ut i løpet grunnet Coronaepidemien. Iditarod fikk fullføre med visse restriksjoner underveis. Nå venter utfordring og eventuelle restriksjoner for Wærner med å få både hundene og seg sjøl trygt tilbake i Norge. Vi gratulerer Thomas og Torpa!

Olav Iverslien
Olav Iverslien