Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Joannes Anayuru tildeles Bjørnsonprisen 2018
Joannes Anayuru tildeles Bjørnsonprisen 2018
Olav Iverslien
Redaktør

Det er Bjørnsonakademiet som i fjor ble flyttet fra Molde til Aulestad/ Lillehammer museum som arrangerer  denne dagen. De deler blant annet ut Bjørnsonprisen som i fjor gikk til en rockestjerne alle hadde hørt om ( men som naturlig nok ikke tok turen til Follebu) mens den i år gikk til en forfatter som antagelig ganske mange ikke hadde hørt navnet på.

I fjor var barneskolene i Gausdal invitert, med  obligatorisk oppmøte til dagen. I år var det Nansenskolens elever som var «alibiet» for tomme stoler når prisen skulle deles ut. Arrangøren må nok spørre seg sjøl om konseptet de har valgt er riktig? For under nyskapningen Verditinget som la fram en undersøkelse blant barn om hvilke verdier som var viktig for dem var det et knapt førtitall med personer i salen bortsett fra de som måtte være med på arrangementet. Nesten ingen gausdøler var blant dem.  Den tre timer lange sekvensen besto av framlegg av undersøkelsen som Østlandforskning har utført og diskusjon i tre bolker om temaene Hvem og hva skaper barns verdier, hva slags verdiansvar har media og til slutt hva kan politikerne gjøre for å skape gode verdier blant barn/unge. Ingar Sletten Kolloen ledet samtalene med de ulike panelene.

Verdi tinget

Deltagere på Verditinget. Programleder Ingar Sletten Kolloen i midten

Bjørnsonprisen

Noe forsinket kom dagens høydepunkt utdeling av selve prisen. Den gikk i år til den svenske poeten og romanforfatteren Johannes Anayuru. Han takket hjertelig for tildeling av prisen og sa han følte seg hjemme på stalltrevet på Aulestad. Det minnet han om oppveksten i Sverige der mange av hans nære slektninger hadde røtter i bygdesamfunn og bondeyrket.

Det var styreleder i Bjrønsonakademiet Kristenn Einarsson som delte ut prisen. Den består av en skulptur, et diplom og et stipend på kr 100 000.  Han fortalte litt om Anayurus forfatterskap som spente fra diktsamling til prisbelønte romaner der integrering og utfordringer i flerkulturelle samfunn er sentralt. Bøkene En storm kom fra paradiset og den siste utgivelsen De kommer til å drukne i sine mødrars tårar  var nominert til flere litteraturpriser, Anayuru  er bosatt i Sverige og hans far kommer fra Uganda,

Prisvinneren tok utgangspunkt i Johannes Åpenbaring – I begynnelsen var ordet osv. i sin takketale til forsamlingen.

Program ellers

Gausdal kulturskole deltok på Aulestaddagen, det var eventyrstund og familieløype rundt på museet NRK Super folkene hadde temaet Naturfag rocker og Glør hadde stand om miljø og gjenvinning. Etter prisutdelingen var det et seminar om Anyurus forfatterskap og de tema han har tatt opp om oppvekst i en minoritetsfamilie og utfordringer i dagens Europa .

Nå var ikke værgudene helt på arrangørens side denne dagen, Men kanskje er programmet også litt «tungt « og langtrukkent for å fenge et bredere publikum? Det er et faktum at Aulestaddagen slik den er nå ikke trekker mye publikum og ikke fenger lokalbefolkningen her i Gausdal. Årets prisvinner er sikkert en utmerket samfunnsengasjert forfatter men hvor mange har lest bøkene hans?

Vi skal på ingen måte legge oss opp i Bjørnsonakademiets utvelgelse av priskandidater men tillater oss og komme med et tips til neste år. Gi prisen til Lars Mytting. Han trekker fulle hus der han er invitert. Skal Aulestad dagen bli et arrangement for folk flest må programmet rette seg mer mot akkurat dem.

Olav Iverslien
Olav Iverslien