Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Gausdølenen marsjerer inn til St.Hans feiring
Gausdølenen marsjerer inn til St.Hans feiring
Olav Iverslien
Redaktør

Ordfører Hans O Høistad og museumsdirektør Jostein Skurdal ledet opptoget og de foretok også den offisielle åpningen av kulturprogrammet . Skurdal kunne fortelle at det i år var 40 år siden Gausdal hadde sitt første program på Maihaugen St.Hans-kvelden  (1978) og deretter har de vært der i 1992 og 2005 før nå i år.  Han berømmet også Gausdal for et svært rikholdig og variert program denne kvelden , og  takket spesielt Edel Klaape Aasdal  som hadde vært prosjektleder for arrangementskvelden.

mh2

Så tok kveldens konferansier, Trond Klaape over og ledet programmet fra scena videre med sikker hånd.  Østre Gausdal Musikkforening, som fyller 125 år i år, holdt åpningskonserten og etter det tok Gausdal Spelemannslag og leikarringen Ottar Birting over. Deretter gikk det slag i slag med sang og musikk  i et langt og rikholdig program. Det var flere elever fra Kulturskolen som opptrådte. Trompeter Trond Sagbakken spilte sammen med Arnhild Vik ved flygelet. Han spilte også under båltenningen på Breisjøen senere på kvelden.  Andre som opptrådte var r Marie Skavnes og Øivind Selnes, Ole Gunnar Ihrstad og Bestefarkvartetten  for å nevne noen. Senere på kvelden spilte både G-35 og Kniktæin opp til dølarock og gammeldans.

mh3

ØGM holdt ånpingskonserten

mh4

Gausdal Spelemannslag

mh 5

Leikarringen Ottar Birting

Det var veldig mange gausdøler i sving på Maihaugen denne kvelden og også svært mange tilskuere. Arrangementsansvarlig på Maihaugen, Rune Prøven , antyder at det var minst 3.500 innom portene på lørdagskvelden. Dette er et meget bra besøkstall og både værguder og bredden i programmet får ta æren for det. Blant gjestene så vi også ganske mange gausdøler som tilskuere og alle så ut til å ha det bra.

mh 3

Artister og publikum koste seg i sommerkvelden

Andre ting som foregikk i gausdølenes regi var at husmannsplassen Stykkebakken fra Bødal opprinnelig  var bemannet med «husmenn». Der tok Harald Ove Foss og Svein Fyksen i mot og fortalte. Husflidslaget var også med.  På bruket Åseng på andre sida av setergrenda  var Bondelaget og Småbrukarlaget med smaksprøver på lokal mat og aktiviteter. Historielaget var også aktivt med. Ellers var det mindre opptredener rundt omkring i museumsanlegget, som kurs i folkedans ved leikarringen og buskspell.

IMG 96821

Husmann for en kveld , Harald Over Foss (Foto Kjersti Engeland)

Gausdal kultur- og sang og musikkliv samt frivillige lag og organisasjoner hadde en strålende markering av bygda og alt den kan by på denne kvelden!

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts