Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Tom-Erik Tangen og Bernt Wold tolker Sandbeck
Tom-Erik Tangen og Bernt Wold tolker Sandbeck
Olav Iverslien
Redaktør

Familiehistoria starter på slutten av 1800 tallet da Emil Sandbeck som er lei av livet som gardskar i Romedal ved Hamar tar vegen fatt til Åsta i Åmot, Østerdalen. I 1908 gifter han seg med Lenni Alida og i 1918 blir Vidar født som yngstemann i en søskenflokk på 5. Det er trange kår. Faren livnære seg som skogarbeider og får langt om lenge ferdig et eget hus til familien på 7. Faren er sterkt engasjert i fagforeningen og er aktiv kommunist. Mora er religiøs og den rolige som samler familien.

 Vidar, som ofte omtales som Påsån, er mye sjuk i oppveksten. Han fullfører imidlertid skolegangen med gode karakterer og viser tidlig spesielle emner både innen musikk og håndverksretningen. Han får en yrkeskarriere som snekker og er også en habil treskjærer men det er konsertmusiker på fiolin han vil bli. Han driver det også langt innen konsertfaget men når visene begynner å bli populære og folkekjære i starten av 60 årene vier han mye av sin tid til skriving og komposisjon. Han har en imponerende produksjon ; har utgitt 14 barnebøker, 12 romaner og skrevet tekst og melodi til 400 viser.  Visene spenner fra de litt undrende med en djup undertone til muntre vers med solid glimt i øyet. Best huskes han nok for de korte presise tekstene med god rytme i diktene og en lys tone som beskriver de nære gledene i livet.

Sjøl likte han best de lyriske visene og vi fikk flere eksempler på dem : Blådansen, Regnbågåbrura og kanskje den mest kjente av alle Menuett i mai.

Det blir ingen Sandbeck-kveld uten å framføre Pengegaloppen. Det ikke mange visste var at den ble svært kjent fordi en luring fikk spilt refrenget mange ganger på VM Bislett i 1959 der det gikk veldig dårlig for de norske utøverne.

Mange var kanskje heller ikke klar over hvor mange viser Sandbeck skrev for andre kjente norske artister som Wencke Myhre, Dizzi Tunes med flere. Storslageren « I et bittelite Miniskjørt « fra Dizzi Tunes er Sandbecks tekst og melodi.

Sandbeck ble godt kjent gjennom det populære radioprogrammet Søndagsposten fra sekstitallet og utover. Han laget også utallige program-serier for Barnetimen.

Sandbeck kunne også skrive mere brutale viser om festlivet på bygda i tidligere tider. Det var ting han hadde sett med selvsyn som spelemann. Ola Torader er ei slik vise.

Duoen Dur og Wold består av Tom- Erik Tangen og Bernt Wold , begge fra Hamar. De hadde et fint Sandbeck-program som ble godt mottatt av et stort publikum i kveld.

Tom Erik Tangen er ansatt som formidlingsansvarlig på Hedmarksmuseet med spesialområde Vidar Sandbeck. Både han og Bernt Wold trakterte flere instrumenter og framførte sangene vi alle kjenner så godt til.

Vidar Sandbeck har 100 års jubileum i år og ble behørig feiret i Oslo Konserthus for et par uker siden. Der deltok et stort utvalg av Norges mest kjente sang- og musikkartister og det var et publikum på over 1000 gjester.

Her i Gausdal fikk vi  som tok turen til Bygdahuset et fint knippe tekster og sanger fra forfatteren fra Åsta i Åmot kommune , Østerdalen. Vidar Sandbeck var svært hjemkjær noe som «Vise i det blå» beskriver. Han døde i sitt hjem i 2005, 87 år gammel. Men tekstene og melodien lever i beste velgående.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts