Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Olav Iverslien
Redaktør

Hageanlegget på garden Granlien er riktig velstelt og har både blomster, tre og nyttevekster i rikt mon og i full blomsterflor, men det er nok alle figurene som er plassert ut som virkelig gjør inntrykk når vi får omvisning av Ingrid. Her er det tusser og troll, elger som vokter garden fra trærne, figurer av trestubber og steiner malt med naturtro motiver både av gardskatta, reven og andre dyr.

granl 5

Ingrid sammen med de som gjeter kongens harer

Virkelig et imponerende arbeid, og det er ikke småfigurer vi snakker om. Mange av figurene er i naturtro størrelse som voksne folk enten de står oppreist med klart blikk eller er i andre positurer. Augan er viktig sier Ingrid, jeg begynner støtt med dem. Etterpå formes hodet enten det spikkes i tre eller lages av en spesiell masse som tåler vær og vind. Og augan i figurene er virkelig livaktige. Det var en ny postmann her som synes det sto noen og stirret på han ved postkassa forteller Ingrid. Men de fleste har et godslig uttrykk da, selv om trollene selvfølgelig er som trollfigurer skal være- litt skumle.

Det er hobbyen min dette forteller Ingrid. Vinterarbeid i stabburet der verkstedet er.At Ingrid har kreative evner det er det ingen tvil om. Fjøsmurene er dekorert med motiv fra landbruk og naturen rundt oss, Hun maler på treverk og andre materialer blant annet veggfliser. Arbeidet med trollfigurene har hun drevet på med 4-5 år og det har blitt mange av dem. 24 alt i alt forteller Ingrid og de er plassert rundt omkring i hagen. Det er mange figurer fra Folkeeventyrene. Her møter vi gutten som kapp-åt med trollet, smørbokk, gjete kongens harer, sjuende far i huset og mange flere. Kongen og prinsessa er selvsagt med og fjøsnisser i rikt utvalg.

Jeg synes det er viktig å ta vare på kulturarven vi hargjennom folkeeventyrene sier Ingrid. Det er så mange forskjellige inntrykk fra hele verden i dag at det er lett å glemme vår egen kulturtradisjon. Dette er nå en måte å vise fram det gamle og kjente på.

Mye arbeid ligger bak? Ja jeg har spikka, strikka, sydd og forma men det er veldig lystbetont arbeid og blir som en god hobby da forteller Ingrid. Jeg er nok også en samler og har tatt vare på alt av gamle klær, sko og rekvisitter som nå er brukt i figurene.  Her er det virkelig gjenbruk i alle ledd. Hårmanken til figurene er laget av skinn og alle figurene står ute hele sommeren. Jeg må kjemme og pusse litt på dem når det har regnet eller vært sterk vind, men alt er laget for å tåle utelivet forteller Ingrid.

Er det mange som stopper opp og ser på dette vil vi vite? Nei vi ligger jo i en blindvei så det er ikke så stor trafikk forteller Ingrid. Men det er nå lov å stoppe opp i vegkanten her og passer det seg slik og det er folk hjemme så blir det sikkert ei råd med å få sett samlinga. Du skulle laget noen besøksdager ymter vi frampå om. Det har vært barnehager på besøk her, men jeg har i grunnen ikke tenkt på at det er så mye å vise fram sier Ingrid beskjedent. Der er nok journalisten litt uenig. Hagen på Granlien har en  unik samling med figurer som nok mange kunne hatt glede av å få sjå. Det er lagt ned et imponerende arbeid med dette og på en fin sommerdag som vi besøkte garden var det virkelig en opplevelse og vandre gjennom hagen med tusser og trollfigurer fint plassert rundt omkring. Eventyrhagen på Granlien er i seg sjøl et lite eventyr!

granl2

Følgesvennen

Granl 6

Smørbokk

granl 3

Gutten som kapp-åt med trollet

 

granl 4

Rotolitten - en skulptur av røtter

granl 9

To stubber ble til et fint brudepar

granl 7

Kongen og prinsessa er gjenganger i mange eventyr

Olav Iverslien
Olav Iverslien