Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Helge Halvorden ble i dag hedret for innsatsen under krigen
Helge Halvorden ble i dag hedret for innsatsen under krigen
Olav Iverslien
Redaktør

Helge Halvorsen var bare 17 år krigsvåren 1940 da den fatale ulykken skjedde her ved Jevanhaugen i Svingvold. En buss med norske soldater hadde sprengstoff på taket av bussen. De ble ved en feiltagelse beskutt av egne styrker. Bussen ble sprengt i filler og alle som var i bussen omkom.

Helge var gardskar på Owren på den tida og sammen med en gardskar på Nedre Frøise fikk han den fryktelige jobben med å rydde opp på ulykkesstedet. Det besto i å samle opp likdeler og få bragt levningene av soldatene til kirkegården i Østre Gausdal.

Inntil for noen år siden har han ikke fortalt noen om dette. Da betrodde han seg til naboen på Raufoss og i samråd med dem er nå historien blitt offentlig blant annen gjennom en større reportasje i GD sist lørdag.

Helge Halvorsen fikk i dag utdelt Regjeringens minnemedalje for innsats under den andre verdenskrigen. Ordfører Hans O Høistad her i Gausdal sammen med ordførerkollega Leif Waarum Vestre Toten sto for utdelingen.

En tindrende klar 96-åring takket for utmerkelsen og var glad for at nå sannheten om det som hendte denne utrolig triste krigsvåren her i Gausdal hadde kommet fram. Je har vøri liten heile livet- men livet mitt har vøri sterkt sa Helge til de frammøtte. Dette har vøri ein veldig stor dag for meg sa han videre og han takket alle som hadde fått det til, spesielt naboene på Raufoss som han beskrev som fantastiske mennesker. Jeg er kokk og hushjelp i eget hus fortalte han og så lenge jeg greier  meg sjøl har jeg itte noe å klage over. Jeg har gjennomgått mye i livet – men aldri vært redd og har det godt nå. Dagen i dag vil jeg aldri glemme sa Halvorsen.  Je glømme ingen ting je sa han med sterke auger til forsamlingen ved minnestøtta.

Han var ikke snauere enn at han inviterte alle til Raufoss, men da må vi ha en skikkelig kaffekjel la han til med glimt i auget.

Historielaget inviterte Halvorsen med til krigsgrava på Østre Gausdal kirkegård og etterpå var det kaffe i prestegarden.

Siste krig har avstedkommet mange seremonier og minnemarkeringer. Denne markeringen i vegkanten ved Svingvold vil skrive seg inn i historien som noe av det sterkeste av slike. Møte med et tidsvitne som hadde en svært vanskelig oppdrag våren 1940 var en enkel, verdig og sterk opplevelse.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts