Skip to main content
annonser
Kultur og sport
Årets utstilling i det flotte lokalet på låven Aulestad er åpnet
Årets utstilling i det flotte lokalet på låven Aulestad er åpnet
Olav Iverslien
Redaktør

Den 26. april 1910 døde Bjørnstjerne Bjørnson i Paris. Han skrev helt til det iste og hans siste setning i et brev han skrev på ved dødsleiet var: «De gode gjerninger redder verden» Ingen dårlig replikk å gå ut av tiden med. Utstillingen beskriver hvordan kisten med Bjørnson ble ført hjem fra Paris til Oslo. Reisen foregikk både med tog og båt og siste stykket fra København til  Oslo var det panserskipet Norge som fraktet båren. På honnørbrygga ved Akershus fetning mottok kong Håkon følget etter at det var avfyrt kongesalutt på 21 skudd både fra Oscarsborg og Akershus festninger. Begravelsen skjedde i Trefoldighetskirken og et folkehav møtte opp når gravfølget gikk gjennom hovedstaden. Ved  vår Frelsers Gravlund der Bjørnson er begravet i æreslunden sto 2000 skolebarn med norske flagg og sang Ja vi elsker.

ulest 3

En kongelig gravferd

Så heter da også utstillingen – Som en konge ble han ført til graven. Både direktør for Stiftelsen Lillehammer Museum ,Jostein skurdal og konservator Bente forberg som har ledet utstillingsgruppen som har satt sammen denne visningen snakket ved åpningen. Forberg kunne fortelle at kisten var omgitt av 538 kranser i et blomsterhav. 54 av kransene presenteres på utstillingen. Det var flere sølvkranser hvorav 3 fra Gausdal. En slik krans representerte et beløp på nivået med en årslønn for en lærer i 1910. Utstillingen ellers har mange bilder og det er satt sammen film som viser glimt fra gravferden. Gravsløyfer og hilsninger er også tatt med på utstillingen  sammen med flere bilder og tekster.

Det var Olemic Thommesen som foretok den offisielle åpningen av årets utstilling. Han sa at han nesten ikke kunne komme på en person som hadde fått en så storslått statsbegravelse i Norge eller andre land for den del. Bjørnson var et forbilde og et symbol på denne tidsepokens kamp for ytringsfrihet og fredsarbeid. Hans død rørte veldig mange.

ulest 2

Olemic Thommesen åpnet utstillingen

Nå er avslutningen på Bjørnsons liv dokumentert i denne utstillingen og det er også laget en bok/katalog som omhandler same tema. Utstillingen blir stående gjennom hele sommersesongen på Aulestad og kan ses sammen med omvisning i dikterhjemmet. Museet er åpent 11-17 alle dager ut august.

Olav Iverslien
Olav Iverslien
Cron Job Starts