Hjem   >   Kultur og sport   >   Spelemenn i 40 år

"Yngres avdeling" i Gausdal Spelemannslag

Spelemenn i 40 år

Nå lørdag feiret Gausdal Spelemannslag sitt 40 års jubileum på dagen 40 år etter at Sverre Kleiven tok initiativet til å danne laget sammen med andre spelemenn fra Gausdal. Festforestillingen åpnet også med en vals komponert av Kleiven og flere av hans melodier sto på programmet utover kvelden, blant annet har han tonesatt Gausdalssangen skrevet av Erik Enge.

Dagens harde kjerne i Spelmannslaget består av leder Knut Rognstad på bass, Arnfinn Reiten og Kjell Stormoen på fele ( sistnevnte har vært med hele tida siden oppstarten) Jan Gudmund Volden og Hans Hjelmstad på trekkspill. Med seg denne kvelden hadde de også forsterkninger av «ungdomsgruppa» ledet av Nina Fjeldet med Martin Graedler, Lars Heyerdal, Ingrid Olstad og Sigrid Listuen alle på fele.

Programmet på jubileumskonserten var satt sammen av komposisjoner av Gausdalsmusikere og tidligere medlemmer. Flere melodier av grunnleggeren Sverre Kleiven, Stenbakke, Oddvar Dompen, Kolbjørn Kleva, Olaf Ring , Torleif Vang Ivar Hagehaugen og Helmer Taraldhagen med «hitlåtene» Livet i Bakli’n og Snurringen. Den siste er det også skrevet tekst til og Ola Fjeldet,  Guttorm Aarnes og Arne Nustad var sangsolister  på den.

Spelemannslaget og Leikarringen Ottar Birting er nært knyttet sammen og det var naturlig at dansene var med og feiret jubilanten. De hadde flere sangd anser i sin sekvens. Programmet bød på flere solistinnslag blant annet av far og datter Ola og Nina Fjeldet. Nina har gjort arbeid med folkemusikk til yrke og arbeider nå i Målselv, starten med folkemusikken var her i det lokale spelemannslaget.  Ola og Nina var også kveldens programleder og bandt de ulike numrene sammen med små historier fra Spelmannslagets virke gjennom 40 år. Det er gjort et godt arbeid med innsamling av lokale melodier eller leiker som det heter i dette miljøet her i Gausdal.  Gausdal har så absolutt satt spor etter seg i folkemusikkhistorien det fikk vi mange eksempler på denne kvelden. De fem ungdommene som tidligere har vært med i laget  hadde hatt stor glede av musikkopplæringen  der og  overrakte gave med diverse godsaker til kaffepausa når læremestrene samles. De takket for god tålmodighet og mange morsomme opplevelser fra sin tid i laget. Etterpå holdt de en egen konsertavdeling med varierte toner.

Gausdølene hadde også invitert Ullensaker Spelemannslag som gjester og de hadde sin egen avdeling i konserten samt at de også skulle spille til dans etterpå. Ei god kaffepause gjorde kvelden til en riktig helaften så det ble en behørig feiring av jubilanten i et fullsatt Østre Gausdal Bygdahus. Mere fra konserten kommer i papiravisa.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin