Hjem   >   Kultur og sport   >   Møte ved lykkjeleet- en flott 100 års markering

Kveldens ensemble etter endt konsert

Møte ved lykkjeleet- en flott 100 års markering

Kultursuppe i går kveld var viet markering av Gausdalsdikteren Ole Arnfinn Torgersrud og at det er 100 år siden han ble født. Det var  en intens og veldig variert konsert. Hele 22 innslag på fem kvarter gav ikke mye pusterom for kveldens artister. men de kunne sine saker og tok programmet på strak arm ledet av Arnhild Vik ved flygelet som hadde med seg Andreas Hamre på bass og Georg Reiss på klarinett som forsterkninger i orkesteret.

Det er ikke så lett å beskrive konserten, den burde oppleves. Derfor også vanskelig å trekke fram noen enkeltprestasjoner. Men vi må nevne Trond Klaape som eminent sanger og diktleser. Deklamasjonen av det kjente diktet til Torgersrud «Møte om far» tror jeg ville rørt forfatteren sjøl og jeg kan ikke tenke meg noen annen gausdøl som kunne gjort det bedre enn Trond. Hele salen satt målløse sammen med guttongen som sto ved leet. Da Trond sammen med Eline Holbø Wendelboe også framførte den ironiske visa om Gammelkremeren i en feiende duett satt  den også som et skudd. De framsto som en  godt samkjørt sangduo  med både glimt i auget og talende mimikk. Jeg tipper det var første gang de sang sammen? Eline hadde også en sterk framføring av » Du har syskjen uti verda». En tekst som har minst like stor aktualitet i dag som da den ble skrevet på femtitalet.

Torgersrud skrev mye på dialekt. Sangerne besto dialektprøva med glans. Helga Botn som herlig storgardsfrue i Stine Storbø, Gjertrud Strømme med en gruppe fra sangkoret i en melodi det virkelig svingte av om Konfirmantkjærlighet . Samme artist også i Vesle Ola som var rene swing-jazzmelodien. Trond sammen med tidligere kordirigent Jon Arne Åmodt i den kjente «Feirer’n  i Gausdal » med replikken som lever  den dag i dag » det bli itte verre i verda ma om e æ livat lett og gla».

Varierte melodier, alle komponert av Arnhild Vik. Arrangement der også bassen og klarinetten fikk sine utrykk i vare soloinnslag til tekstene. Det var alt i alt en imponerende konsert og da Reiss i sluttapplausen pekte på Arnhild så støtter vi det fullt ut. Hun har laget programmet, arrangert og komponert og sikkert instruert alt sammen til  en tettpakket forestilling av høy kvalitet.

Arnhild  har kvaliteter for mye større scener enn her i Gausdal. Hun har arbeidet ved dem før også. Men hun har valgt å bo i Bødal og ha sitt virke her. Et musikerliv som spenner fra Johnny Cash til Griegs A-mollkonsert, fra barnesanger til Musicals og pop og et publikum med  musikkelever fra de spede barneskoleår til de som har sine siste år på våre institusjoner. Gausdal skal være både stolt og glad for at vi har denne kapasiteten blant oss!

Gausdal- det offentlige sådan glimret med sitt fravær på konserten. En liten hilsen hadde vel vært på sin plass, det var jo tross alt en hundreårsmarkering av en av bygdas kjente diktere?

Pressen brydde seg heller ikke om konserten, unntatt Lokalavisa da. Så de som tror at den er nedlagt tar helt feil. Vi skal følge med på det som skjer framover og forhåpentligvis gi mere ferskvare til lesere på nett.  Alle prater fint om den viktige lokalkulturen og det flotte med kulturbasert næringsvirksomhet. Nå skal det nevnes at både Gausdal kommune og Fylkeskommunen har støttet konserten økonomisk, men det som nok betyr aller mest for utøverne er at folk møter opp og hører på resultatet. Det er i konsertsalen det skjer og vi har prøvd å formilde en liten flik av det som skjedde i går kveld. Men fortvil ikke hvis du ikke fikk dette med deg og synes det høres fint ut, alt er spilt inn på cd som bør være en fin lokal julegave. Dette var en stor konsertopplevelse. Takk til Arnhild, Helga, Gjertrud,  Eline, Andreas, Georg og Trond, John Arne og gruppa fra Sangkoret. Lyd og lys ble styrt med sikker hånd av Magnus Nordsletten. Flott levert av alle sammen! Dikterjubileet er fullverdig markert.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin