Hjem   >   Kultur og sport   >   Julematen er klar

Terje Holen og Anita Steinslien har julematen klar

Julematen er klar

Eller rettere sagt julegrisen er ferdig partert og klar for videre foredling. Det skjedde på Gausdal Ungdomsskole torsdag der niendetrinnet var samlet til demonstrasjon av oppdeling av en halv gris som en del av faget Mat og Helse. Det var Terje Holen, med gardsslakteri på Lillehammer, som svingte kniven og saga. Opplegget er en del av en større pakke som skal bringe større bevissthet og kunnskap om matkultur og tradisjoner inn i skoleverket. . Holen hadde ideen til dette som nå er et samarbeid mellom Småbrukarlaget i Oppland , ungdomsskoler og kirkelig fellesråd i kommunene.

Hvorfor kirka er med spør du kanskje? Dette er et prosjekt som knyttes opp mot tidligere tiders mattradisjoner etter årstidene,  vekst og innhøstingssesonger , eller primstavens messe- og helligdager.  Det er stor sammenheng mellom kirkelige høytider og budskap og matkultur. Her i Gausdal er menighetspedagog Trond Klaape med i prosjektet som kirkens representant.

Men tilbake til skolen. Det var første time etter storefri og som seg hør og bør liv og leven i matpausa for elevene da . Men da undervisningen startet var det ikke et knyst fra forsamlingen hele timen igjennom. Konsentrerte elever som stilte saklige spørsmål og fulgte nøye med. Virkelig imponerende disiplin og seriøsitet!

Holen parterte grisen til skinke for nedsalting, kotelettkam, ribbe, bogsteik , mørbrad og griselabb. Som en ekstra service hadde han med et grisehode som skulle brukes når elevene skal legge gammeldags god sylte.  Lærer i Mat og Helse, Anita Steinslien ,fulgte med og hadde planer for videre bruk av kjøttet. For det blir skolen eiendom og skal  brukes videre på skolekjøkkenet.

Denne dagen var et ledd i et undervisningsopplegg som har foregått hele høsten. Elevene har vært med på slakting og oppdeling av sau. Deling av elgskrott og nå julegrisen. Nå står videre opparbeiding av julemat på programmet og fra prosjektbeskrivelsen kan vi lese at baking av lefse og flatbrød og støping av lys også er tema.

Et flott initiativ og et fint supplement til tradisjonell undervisning i faget som vel før het Heimkunnskap. Mye slik tradisjonskunnskap holder på å gå i glemmeboka. Her tas det grep for å sikre kunnskapen for nye generasjoner.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin