Hjem   >   Næringsliv   >   Elgjakta i full gang

Jaktlaget på Olstad Øst

Elgjakta i full gang

Mandag 25 september startet årets elgjakt og etter vel ei uke har i alt ca. 120 dyr måtte bøte med livet i Statsalmenningen og i de ulike grunneierlagene som har jakt på elg her i Gausdal. For de som vil følge med på utvikling i jakta finnes det oppdaterte lister på nettet. For Vestre ligger det på egen nettside for Vestre Gausdal Utmarksråd. For Gausdal og Torpa statsalmenning finner du tallene på Fjellstyrets nettside og for fellesrådet for utmarksrådene i Østre Gausdal oppdateres dette på Facebooksida jakt og fiske i Østre Gausdal.

For de som vil sjå nærmere på historikk og statistikk er heftet katalog over elg- og hjortejakta i Gausdal 1965-2016 i salg i mange av bygdas butikker.

Ola-laget

Gausdøl’n måtte ut i felt og møte ekte jegere. Valget falt på Ola-laget som jakter på Gammelsetra jaktområde / Olstad Øst  og holder til på Tøftumsetra litt lenger innover mot Skei. Navnet kommer av fornavnet på de opprinnelige jegerne – Ola-ene og det er fortsatt igjen tre av dem. Hver for seg markerte skikkelser. Ola Idar Løkken, Ola Kleiven og Ola Lundemo. De har jaktet sammen i over 30 år på forskjellige felt i vestfjellet og på kjølen. Det er andre året på Gammelsetra nå og på søndag var status 4 dyr felt, 3 kalver og ei ku. Med tilleggs-dyr kan jakta fortsette. På mandag var det nedskjæring , kverning og pakking av kjøtt nede i bygda. I dag er jegerne sikkert i gang igjen. De har med seg 6 bikkjer, 5 laushunder og en bandhund. Topp hunder kommenteres det ved lunsjbordet og  det antydes vel at kvaliteten på jegerne også er tilsvarende.  Sjøl om det også er kvinner som jakter i Gausdal er nok elgjakta først og fremst karenes domene. Jaktlaget ser litt rart på journalisten når han spør om det har vært diskutert å ta inn damer. Humoren er god og sleivete mellom karene på setra. Føderådsmannen, som Ola Lundemo kalles, får mange kommentarer på at han nå for andre år på rad har med seg egen kvilebrakke( kalt førådsbygningen) på hjul. Brakka har høg standard og alle fasiliteter som lys, komfyr, muligheter for kroppsvask og gode senger. Men at han, foreløpig uten myntautomat, kan tilby dusj for de andre karene blir satt stor pris på.  Livet på jakt har blitt med mye mat og mindre drikke med årene kan karene fortelle. Strømmen fra aggregatet kuttes kl 2300 så det er nærmest som en leirskole for voksne karer.

Laget består av lagleder/ jaktleder Lars Kristian Hatterud, Ola, Lars og Even Lundemo, Andre Ringen og Ola Idar Løkken som er på bilde sammen med jaktoppsyn Magne Bårdslien som var på kontrollveiing. De andre på laget er Ola Kleiven, Vidar Ringen, Rune Buan Ringen og Arvid Røste. Vi kommer tilbake med mere fra dette jaktlaget og elgjakta i neste papirutgaven av Gausdøl’n. Ut denne måneden skal det felles rundt 240 dyr under elgjakta i Gausdal, Torpa og deler av Øyer. Det utgjør over 30 tonn med elgkjøtt og representerer en stor verdi både som inntekt for grunneiere og i omsetning av viltkjøtt. Skitt jakt videre alle jegere i skog og fjell!

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin